Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Valtra leverte best i juli

Valtra leverte 35 traktorer, John Deere leverte 31, mens Acgo-slektningen Massey Ferguson leverte 29 traktorer i juli. Måneden totalt sett ble totalt sett dårlig for traktorleverandørene med bare 147 leverte traktorer mot 194 samme måned i fjor.

Oppgradert: Valtra har kommet i gang med leveranser av de oppgraderte N-og T-seriene. Det synes på statistikken.
Oppgradert: Valtra har kommet i gang med leveranser av de oppgraderte N-og T-seriene. Det synes på statistikken.

Valtra ble dermed det traktormerket med flest registreringer i juli, med 35 leveranser. Det ga en markedsandel på 23,8 prosent. Valtra har totalt sett levert 256 traktorer i 2021, en nedgang på 37 traktorer fra ett knallsterkt 2020.

statistikk juli oppdatert
statistikk juli oppdatert

De gulgrønne traktorene fra Felleskjøpet klarte 31 registreringer i juli og er dermed fortsatt markedsleder for året med en total markedsandel på 24,8 prosent.

Massey Ferguson har lagt en veldig bra periode bak seg i vår og på forsommeren, og ble tuktet litt av Valtra i juli. 29 traktorer er ikke dårlig, det er bare 2 bak de gulgrønne konkurrentene. En total markedsandel på 19,8 prosent for året, er bra.

Fendt leverer 17 traktorer i juli, mot 12 samme måned i fjor. Dermed får de sine stabile 11,6 prosent markedsandel i juni, og 11,4 prosent hittil i 2021.

New Holland leverte 16 traktorer i juli mot 20 i juni og bare 8 traktorer for juli i 2020. Case IH klarer bare 4 traktorer, men det er en registrering opp fra samme måned i fjor. Det ble i juli også kjent at Ålgård Landbrukssenter skal begynne import av de to parhestene fra CNH, det blir spennende hvordan dette vil påvirke salget av tid.

Claas leverte 5 traktorer i juli som er mer enn halvering fra juli 2020. Med 72 registreringer, ligger merket betydelig bak fjoråret, der de hadde levert 96 traktorer ved utgangen av juli.

Deutz-Fahr leverte 4 traktorer i juli, som er en halvering av volumet i juli i fjor. Likevel har de tyske traktorene så langt i år, økt sin markedsandel fra 2,9% i 2020, til 3,4 prosent hittil i år. Hittil i år har det blitt satt skilt på 52 lysegrønne tyskere, en økning på 8 traktorer fra samme periode i fjor.

Annonse
Forhandlernett: Claas styrker sitt forhandlernett i Norge, blant annet har Tunna Auto på Tynset kommet inn som fullverdig forhandler. Det blir spennende hvordan dette vil påvirke salget av de lysegrønne traktorene fra Le Mans.
Forhandlernett: Claas styrker sitt forhandlernett i Norge, blant annet har Tunna Auto på Tynset kommet inn som fullverdig forhandler. Det blir spennende hvordan dette vil påvirke salget av de lysegrønne traktorene fra Le Mans.

Lavt totalmarked

Hittil i 2021 er det levert 1506 traktorer i Norge, og det er faktisk eksakt samme antall som i samme periode i 2020. Fjoråret var på sin side et dårlig år for bransjen målt i antall leverte enheter. Men er det så helsvart som man kan tro ?

– Neida, er det unione svaret Traktor får når vi snakker med bransjefolk. Antall solgte enheter sier ingen verdens ting om hverken lønnsomhet i i den enkelte handel, eller samlet sett for en importør eller forhandler. At det gir andre utfordringer i å tjene penger når markededet består av færre enheter er åpenbart, men at det er noen automatisk sammeheng mellom et stort antall solgte enheter, og god lønnsomhet avvises kategorisk.

Sammensatte årsaker

Det er en rekke årsaker til at salget for nye traktorer faller. Mange viser til at prisene har steget voldsomt på nye traktorer de senere årene. For mange kjøpere har det vist seg umulig å ta ut økte priser, enten man er primærprodusent innen landbruket, eller driver leiekjøring eller brøyting. Gjennom store deler av 2020, og så langt i 2021 har også samtlige produsenter i større eller mindre grad slitt med leveringsproblemer grunnet pandemien som har rullet verden rundt. Verdensmarkedet har i perioder vært støvsugd for komponenter, for eksempel har enkelte deler til hydraulikkventiler, traktordekk, og elektroniske databrikker vært problematisk å skaffe til veie. Dette gjør at ingen kan hevde vi er tilbake til normalen med det første. Kilder Traktor har regelmessig kontakt med, mener dette vil vare langt ut i 2022.

Neste artikkel

Steyr presenterer Absolut 6280 CVT