Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Traktorstatistikken: Tett i teten i et fallende marked

Valtra er månedens bestselger og er kun fire traktorer bak John Deere til nå i år

Mye har skjedd de siste ukene. Koronapandemien har kommet over oss som den største krisa siden krigen. Isolasjon- og karantenebestemmelser, kombinert med en synkende, skjelvende kronekurs gjørs selvsagt sitt med aktiviteten i markedet. Og dette bærer traktorstatistikken preg av. Markedet for mars aleine, har falt med over 30 prosent, sammenlikna med i fjor, og godt og vel 22 prosent totalt i forhold til 2019s første tre måneder.

John Deere holder fortsatt teten, men Valtra begynner å komme farlig nær. Finnen er månedens desiderte bestselger med 59 traktorer, så mye som 12 registreringer mer enn John Deere. Med dette er avstanden mellom de to rivalene kun fire traktorer så langt i år.

Norwegian Agro og A-K på opptur

Om vi vender fokuset vekk fra mars måned, og ser på første periode av året som helhet, har A-K maskiner og Norwegian Agro Machinery klart best utvikling. Ved siden av mindre merker som Kubota, Solis, JCB og Iseki, er New Holland, Case IH og Claas de eneste i statistikken som faktisk har solgt flere traktorer i år enn i fjor. New Holland ligger nå på en fjerdeplass i statistikken med 69 solgte traktorer totalt - 22 flere enn ved utgangen av mars i 2019, hvilket gir en oppgang i markedsandel på 5,1 prosent. For Case IH har andelen økt med 3,2 prosent til 6,1 prosent markedsandel, hvilket gjør den røde CNH-traktoren og Claas jevnstore i markedet med 39 registreringer hver så langt. Claas har på sin side, nesten dobla salget sitt i mars i år med 15 traktorer mot sju registreringer i fjor.

Gammel kjenning vender tilbake

Et annet artig innslag i statistikken er hviterussiske Belarus som kan skilte med to registreringer så langt i år. Til sammenlikning ble det ikke solgt en eneste, ny Belarus i Norge i 2019.

Neste artikkel

Feirer jubileum med spesialutgave