Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Traktorstatistikken: John Deere har gjeninntatt teten

Mens A-K maskiner er inne i sjeldent godt driv

John Deere er tilbake på toppen av tronen. Produktsjef Tore Glærum har stor tro på at nye John Deere 6M vil være en modell som slår godt an i det norske markedet, og derved sikre Felleskjøpet en høy markedsandel videre i 2020. (Foto: Felleskjøpet)
John Deere er tilbake på toppen av tronen. Produktsjef Tore Glærum har stor tro på at nye John Deere 6M vil være en modell som slår godt an i det norske markedet, og derved sikre Felleskjøpet en høy markedsandel videre i 2020. (Foto: Felleskjøpet)

Traktorstatistikken for februar viser tegn til normalisering av de ulike merkenes plassering i “hierarkiet”. John Deere er tilbake på topp, mens januar-vinner, Massey Ferguson faller tilbake til en annenplass. Best utvikling har New Holland og Case IH som så langt i 2020 begynner å nærme seg fjorårets fire store.

Markedet har falt betraktelig i forhold til fjoråret, hvilket ikke er det minste rart. For det første har årets vinter vært en heller stusselig opplevelse for den som selger snøryddingsutstyr over store deler av landet, og vi hadde heller ikke noen stor, innenlands messe som Agroteknikk i fjor. Likevel bød 2019 på slipp av mange traktornyheter, hvor noen ble lansert før nyttår, mens andre er på veg inn.

Gode tider for A-K og Norwegian Agro

Hvorvidt New Holland og Case IH får sitt løft, takket være nye T5 med trinnløs AutoCommand-transmisjon og Case IH CVX, kan tenkes. John Deere har nettopp rulla inn sin nye 6M, hvilket kan ha skapt blest i markedet. Uansett; en skal være forsiktig med å spå de store trendene etter kun to måneder, men det er åpenbart at A-K maskiner har truffet ei nerve i markedet. Faktisk er det kun Case IH, New Holland og Claas fra Norwegian Agro Machinery som kan skilte med en større, positiv utvikling mot fjoråret blant landbrukstraktorene.

John Deere og Deutz-Fahr stiger marginalt i forhold til situasjonen i 2019, mens Eik-merkene Valtra og Massey Ferguson faller nokså mye. Fendt holder på sin side, tålig stø kurs. Dog må det presiseres at fallet hos Valtra og MF ikke er urovekkende, tar en faller i totalmarkedet på 17.3 prosent i betraktning.

JCB og Kubota på tur opp

Et annet interessant moment med februarsalget 2020, er at Kubota og JCB gjør det tålig bra. Begge merker har tradisjonelt sett solgt få traktorer, men tar en årets trasige vinter i betraktning, er det trivelig å se at entreprenørmaskinen JCB har blitt omsatt i fire eksemplarer, mot ingen i fjor. Kubota satser åpenbart her til lands gjennom å åpne Skandinavias første Kubota Center på Kjeller utenfor Oslo. Dessuten slapp den japanske produsenten ei ny modellrekke av interessant størrelse for Norge for kun få dager siden.

Neste artikkel

Amazone gikk til Eikmaskin