Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Traktorsalget 2019: Hårfin seier til John Deere

Kun 11 traktorer skiller vinneren fra Valtra som selger seg inn til rekordstor markedsandel

(Foto: Lars Raaen)
(Foto: Lars Raaen)

Så er det klart: John Deere er fortsatt Norges største traktormerke, men nå med hårfin margin til Valtra på andreplass. Finnen selger seg inn til rekordhøy markedsandel på hele 22,4 prosent. For den grønnes vedkommende, har markedsandelen sunket med 3,9 prosent fra 2018. I det vi lukker døra for 2019, skiller det derfor bare 11 nyregistreringer mellom de to rivalene. For John Deeres del har imidlertid desember vært en svært god måned, med hele 50 flere nyregistreringer enn i fjor. Felleskjøpet hadde med dette det suverent beste salget i 2019's siste måned.

Valtra solgte 682 traktorer i 2018, kun seks registreringer unna rekordåret 2017 med 688 traktorer. I år er tallet 742 - med andre ord en økning på 54 traktorer fra stående rekord! Fendt kan smykke seg med et svært godt 2019, tross et dårligere desembersalg enn året før. Massey Ferguson øker noe i markedsandel, men tar vi det elendige fjorårssalget i betraktning, er ikke tallene overveldende. Eikmaskin fikk derfor med sine 1696 registreringer, en samlet markedsandel på 51,1% i 2019.

For AK-merkene New Holland og Case IH går det ikke like glatt. Begge merker taper markedsandel, om enn marginalt for New Hollands vedkommende. Case IH har solgt 64 færre traktorer i 2019 enn hva som var tilfelle for 2018, og faller med dette to prosent i totalmarkedet. Totalt sett gir salget av CNH-traktorene en markedsandel på 9,3% for AK-maskiner.

Claas og Norwegian Agro Machinery opplevde på sin side et godt desembersalg med 14 registreringer, med andre ord en dobling fra i fjor. Tap i markedsandel synker derved til 0,3 prosent

HCP selger Deutz-Fahr med hell, og krabber 0,2 prosent oppover i markedet som helhet. Desembersalget på 12 traktorer må sies å være positivt, sett i forhold til fjorårets situasjon med kun fire registreringer. Iseki gjør det dessuten godt med nesten doblet salg fra 2018. Zetor må på sin side trøste seg med skarve 18 solgte traktorer. HCP har solgt to eksemplarer av Lamborghini, mens Same synes å være helt ute av lista. Samlet sett gir dette HCP og SDF en markdsandel på 5,0 prosent.

Andre gamle kjenninger som nesten har forsvunnet, eller har forsvunnet helt er McCormick med kun 13 registeringer, JCB selger syv traktorer, samme tall som Landini, mens Belarus og Ursus må ta til takke med null og niks salg i 2019.

Vi oppdaterer saken om traktorsalget 2019 utover dagen- følg med!

Neste artikkel

Her er Valtra Q