Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Traktormarkedet fyrer bare på tre sylindre

21 prosent bak starten på fjoråret, som også startet dårlig.

Case IH er det traktormerket som har hatt den beste starten på året. Foto: Even Mangerud
Case IH er det traktormerket som har hatt den beste starten på året. Foto: Even Mangerud

Det er kanskje ikke så mye hosting, harking, svart dieselrøyk og tenning på tre av fire sylindre på en traktor av 2018. Men årets start på traktormarkedet har i alle fall vært tungstarta, akkurat som det var i fjor.

På samme tid i fjor meldte vi om 11 prosent svikt i registreringene sammenlignet med 2016. Deretter tok det seg opp, og ved slutten av året endte markedet med et pluss på 8 prosent.

Lyspunkt for Case IH

I mars var det Valtra som kom best ut i antall, men endte likevel 8 traktorer bak fjoråret. Totalt sett gikk antallet registreringer ned fra 284 til 200, og sett i det bildet er det nok den røde avdelingen hos A-K maskiner at man har størst grunn til å glede seg.

To av de tradisjonelt store traktormerkene, Massey Ferguson og New Holland, har hatt en bemerkelsesverdige svak start på året, og det har bidratt til at Case IH er fjerde største merket i første kvartal, rett bak Fendt. De røde hos A-K maskiner registrerte 7 traktorer mer enn i mars i fjor, og kan derfor notere seg et pluss på 6 traktorer til nå i 2018. Med 43 traktorer så langt i år holder Case IH en markedsandel på 8 prosent.

Pluss for Claas og Deutz

Av de andre merkene er det bare Claas og Deutz-Fahr som kan vise til plusstall. Claas noterte seg for 17 traktorer, 5 flere enn i mars 2017, mens Deutz-Fahr økte fra 4 til 5.

De andre på topp ti kan vi rangere etter prosentvis nedgang i registreringene. Da kommer Massey Ferguson dårligst ut, fulgt av Fendt, John Deere, New Holland, Kubota og Valtra. Da holder vi Lovol utenfor fordi de gikk under Foton-navnet på denne tida i fjor.

Annonse

Mens markedet i gjennomsnitt gikk ned med 30 prosent i mars, tapte Massey Ferguson 55 prosent, Fendt 43 og John Deere 43 prosent. Valtra gikk minst ned, men nedgangen var likevel på 20 prosent.

Massey Ferguson har registrert under halvparten så mange traktorer i første kvartal, sammenlignet med i fjor. Foto: Even Mangerud
Massey Ferguson har registrert under halvparten så mange traktorer i første kvartal, sammenlignet med i fjor. Foto: Even Mangerud

Tøff start på året

Så langt i år er det registrert 538 nye traktorer. Det er 143 færre enn i første kvartal 2017, noe som gir en nedgang på 21 prosent. Selv om John Deere hadde en svak mars-måned har de registrert 150 traktorer så langt i år, noe som bare er 10 færre enn i første kvartal i fjor.

Også Valtra klarer seg bedre enn mange andre. 111 registreringer er 15 bak fjoråret. Da er tallene dårligere for Massey Ferguson. I første kvartal i fjor stod de for 105 registreringer, mens tallet i år er 42. En reduksjon på hele 60 prosent.

New Holland langt bak

Nesten like svak utvikling har New Holland hatt. 74 traktorregistreringer i fjor har blitt til 32 så langt i år. Det er 57 prosent svakere enn 2017, som var et dårlig år for New Holland.

I prosent er det imidlertid Kubota som kommer aller dårligst ut, med en svikt på 68 prosent. I årets tre første måneder har Svenningsens fått skilt på 7 traktorer, mens det sammelignbare tallet i fjor var 22 traktorer.

Neste artikkel

Kubota og Topcon skal samarbeide