Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Stor nedgang i det danske traktorsalget

– Men Claas og Deutz-Fahr holder hodet over vann

 Claas’ andel av det danske markedet steg med nesten to prosent i løpet av 2018. Med et utgangspunkt på kun seks prosent av nytraktorsalget, vitner økningen om et godt år for tyskeren. (Foto: Arkivfoto, Traktor)
Claas’ andel av det danske markedet steg med nesten to prosent i løpet av 2018. Med et utgangspunkt på kun seks prosent av nytraktorsalget, vitner økningen om et godt år for tyskeren. (Foto: Arkivfoto, Traktor)

2018 skriver seg ikke inn som noe toppår for traktormarkedet i Norge. Nedgangen i antallet nyregistrerte traktorer sank med 104 enheter samanlikna med året før. Dette utgjør dog ikke mer enn en endring på 3,1 prosent fra 2017. Fjoråret ble desto mer trasig for nabolandet Danmark, der totalmarkedet for nyregistrerte traktorer lå på 1915 enheter i 2017, mot 1424 stk i 2018 ifølge tall fra DBI’s traktorstatistikk. Markedet stupte dermed med vel 25 prosent i løpet av året.

Registreringsstatistikken

Som her til lands, gir ikke DBI’s statistikk over nyregistreringer et helt nøyaktig tall på salget av nye traktorer i Danmark. Bruktimporterte traktorer og veteranmaskiner som ikke har vært registrert i landet tidligere, er eksempler som også innlemmes i oversikten. Registreringsstatistikken regnes uansett som en god rettesnor for den generelle situasjonen i markedet.

Nye EU-regler

Det må understrekes at desember 2017 ble en særlig god måned for traktorsalget både i Norge og Danmark. Som følge av innføring av nye EU-regler ved årsskiftet 2017/2018, har det blitt hevdet at flere importører i både det norske og danske markedet sikra registrering av traktorer de hadde på lager i desember 2017. Dette for å unngå at traktorene skulle bli berørt av det nye regelverket.

Nedgangen i registreringen av nye traktorer i desember 2017, sammenlignet med desember 2018 var her til lands på hele 33 prosent. I Danmark var nedgangen på hele 55 prosent. Desembersalget 2018 minner imidlertid mer om situasjonen i 2016, og kan derfor betegnes som en form for normalisering, skiver den danske Landbrugsavisen.

Magert år for Massey Ferguson

Nedgangen i det danske markedet, preger et bredt spekter av traktormerker. Massey Ferguson opplever et særlig dramatisk fall. I 2017 ble det registrert 265 MF-traktorer i Danmark - i 2018 var tallet på kun 80 enheter.

Det skal imidlertid være godt kjent at Massey Ferguson fikk nyregistrert en del av lageret sitt før nyttår 2018 som følge av innføringen av de forutnevnte EU-reglene. Massey Ferguson opplevde til sammenlikning en forsvinnende liten nedgang her til lands i samme periode, sjøl om produsenten omsatte 25 prosent færre traktorer i det norske markedet i 2018 kontra i 2017.

Foto: Martin Bauer
Foto: Martin Bauer
Annonse

Tysk triumf

Deutz-Fahr og Claas ble ikke preget av nedgangen i totalmarkedet. Selv om de i Danmark som i Norge har en relativt liten markedsandel sammenliknet med store merker som New Holland, John Deere og Case IH, opplevde de faktisk et stabilt nytraktorsalg gjennom den magre perioden.

Claas solgte 112 nye traktorer i 2018 mot 115 året før. Deutz-Fahr endte opp med 40 nyregistreringer i 2018, mot 45 i 2017. Dette gav de to grønne traktorene en bedret posisjon i totalmarkedet. Claas’ markedsandel steg med nesten to prosent fra 6% i 2017 til 7,9% i 2018.

(Arkivfoto: Traktor)
(Arkivfoto: Traktor)

New Holland - best på oppløpet

John Deere holdt fast ved posisjonen som markedsleder i Danmark helt fram til november 2018. Traktormerket ledet an med over tre prosent høyere markedsandel enn New Holland på andreplass.

I årets siste måned la New Holland inn høygiret, og utgjorde hele 41 prosent av totalmarkedet med 91 nyregistreringer i løpet av desember. John Deere solgte på sin side kun 29 traktorer, og måtte derfor se seg slått av CNH-produserte New Holland som Danmarks bestselgende traktormerke i 2018.

Neste artikkel

Fendt solgte best i Tyskland