John Deere solgte best, men hvem solgte mest av de mange traktormerkene rundt om i landet i fjor? Vi har sett nærmere på hva bonde og entreprenør i hvert enkelt fylke foretrekker av farger på panseret.
De fleste av dagens traktorer er svært bra maskiner. Produsentene kan, med visse unntak, tilby et vidt spenn av motorstørrelser og utstyrsnivå. Konkurransen om kunden dreier seg derfor like mye om å etablere et godt salgs-, service- og forhandlernett som om traktoren bærer navnet Deutz-Fahr eller Valtra. Likevel står tradisjonene sterkt hos mange av oss maskininteresserte. Har du kjørt Ferguson siden gråtass-tida, går du kanskje for MF - Begynte du med Fiat 640 i skogen, velger du kanskje New Holland eller Case IH.
Artikkelen er skrevet fylkesvis kronologisk fra største til minste salgsvolum.
Viken - Buskerud, Akershus og Østfold
Sjøl om vi inntil nyttår, forholdt oss til den gamle inndelinga av landet, er nye Viken er det klart største traktorfylket i Norge med 735 registrerte traktorer i 2019. John Deere dro i havn en klar førsteplass med 175 traktorer, mot Valtra på andreplass med 147 registreringer og Massey Ferguson på tredje med 124 solgte traktorer. Dette gir John Deere en markedsandel på 23,8 prosent i fylket. Fendt gjør det dessuten godt med sine 99 registreringer og lokal markedsandel på 13,5 prosent, mot 10,9 prosent for landet som helhet. JCB selger dessuten seks av sine totalt sju traktorer i Viken.
Innlandet - Hedmark og Oppland
Innlandet er Norges nest største traktorfylke med 493 solgte traktorer i fjor. Sterkest står Massey Ferguson med 110 registreringer og 22,3 prosent lokal markedsandel, etterfulgt av Valtra og John Deere med henholdsvis 98 og 94 traktorer. Om vi skal driste oss til å se på Oppland og Hedmark som adskilt, viser det seg at førstnevnte er en særlig stor MF-region hvor den røde Eik-traktoren har snaue 25 prosent av totalmarkedet. I Hedmark går det flest John Deere og Valtra-traktorer. Fendt er dessuten et særlig sterkt merke på Oppland-sida med 46 registreringer og 15,5 prosent markedsandel.
Claas gjør også sterk figur i Innlandet med 42 solgte traktorer og en markedsandel på 8,5 prosent, hvilket er tilnærmet det dobbelte av hva den spiregrønne traktoren har på landsbasis.
Trøndelag
Det tredje største traktorfylket bærer navnet Trøndelag med 428 traktorer på 2019-statistikken. Valtra er trønderens klare favoritt, med 144 registreringer og 33,6 prosent av markedet. John Deere følger så på annenplass med 102 traktorer.
De fire “stor”, Valtra, John Deere, Massey Ferguson og Fendt står for snaue 85 prosent av alt traktorsalg i hele Trøndelag. De øvrige merkene på traktorstatistikkens topp-10, med unntak av Deutz-Fahr, selger dårligere i regionen enn for landet som helhet.
Vestland
Det ferske fylket Vestland står for 358 av totalt 3316 registrerte traktorer i 2019. Størst er Valtra, tett etterfulgt av Massey Ferguson med henholdsvis 73 og 71 traktorer, og derved markedsandeler på 20,4 -og 19,8 prosent. På tredjeplass kommer FKs grønne hjort med 64 traktorer og en markedsandel på 17,9 prosent mot 22,7 prosent på landsbasis.
Vestlendingene er forøvrig en stor kunde av både New Holland og Deutz-Fahr, for ikke å glemme kompakttraktoren Iseki. AK-traktoren selger seg inn til en markedsandel på 9,5 prosent mot 6,4 prosent for hele landet, mens Deutz kan skilte med 23 registreringer og 6,4 prosent av det lokale markedet, mot 3,4 prosent nasjonalt. Japanske Iseki står for 2,8 prosent med sine 10 registreringer - nesten tre ganger så mye som landsgjennomsnittet.
Av annen kuriosa kan det nevnes at Lamborghini solgte en av sine to traktorer i Vestland fylke.
Vestfold og Telemark
Valtra er et stort merke, også i Vestfold og Telemark med 67 av 261 registreringer, etterfulgt av John Deere med 57 traktorer. På tredjeplass finner vi Massey Ferguson med 44 traktorer og en markedsandel på 16,9 prosent.
De relativt store avvikerne heter Deutz-Fahr og Landini. HCP-traktoren selger 20 traktorer i Vestfold og Telemark- faktisk bare fire registreringer bak Fendt. Dette Deutz’en en markedsandel på hele 7,7 prosent i fylket. Italienske Landini selger på sin side fire av totalt sju traktorer i Vestfold og Telemark, mens Iseki kan kvittere ut 2,3 prosent av markedet mot 1,0 prosent for landet som helhet.
Rogaland
I Rogaland fylke er merkediversiteten unormalt stor. John Deere er det desidert bestselgende merke med 70 av totalt 250 registreringer og markedsandel på 28 prosent. Vi må så helt ned på 43 solgte traktorer fra Massey Ferguson for å “kåre” andreplassen.
Case IH utmerker seg særlig med hele seks prosent av det lokale markedet, mot 2,9 prosent nasjonalt. Claas gjør det dessuten godt med 14 registreringer og 5,6 prosent markedsandel. En annen gammel kjenning er McCormick som med sine åtte registreringer, gjør Rogaland til bestselgende region med over 60 prosent av det totale salget.
Agder
Valtra har sitt største marked i Agder med hele 34,5 prosent markedsandel, og 69 av totalt 200 registrerte traktorer. På andreplass finner vi Massey Ferguson med 37 registreringer, etterfulgt av John Deere som tar bronse med sine 33 traktorer. Iseki er dessuten godt representert med sju registreringer og en andel på 3,5 prosent av markedet.
Møre og Romsdal
I Møre og Romsdal plasserer markedets fire største merker seg nokså i tråd med landsgjennomsnittet. Øverst finner vi John Deere med 47 av totalt 194 traktorer, før Valtra følger på andre med 43 registreringer, så Massey Ferguson med 32 traktorer. Fendt gjør det godt i fylket med 12,4 prosent markedsandel og 24 registreringer.
Utover dette utmerker kategorien “andre” seg i særlig grad med 28 registreringer og 14,4 prosent. Traktors analyse av den månedsvise registreringsstatistikken, gir tegn om at majoriteten av disse traktorene kommer fra kinesiske Lovol som med sine 94 registreringer, ble landets niende best solgte i 2019.
Nordland
AK-maskiner står unormalt sterkt i Nordland fylke. Case IH står her for 7,1 prosent av markedet, mens New Holland sørger for 7,8 prosent. Totalt sett ble det solgt 21 CNH-traktorer av totalen på 141 registreringer i fylket. Bestselgende merke er Massey Ferguson som med sine 36 traktorer har 25,5 prosent av markedet lokalt, mens John Deere følger på andreplass med 32 traktorer og 22,7 prosent andel.
Troms og Finnmark
Valtra er favoritten lengst nord i landet. Med 36 av totalt 136 solgte traktorer i fylket, kan finnen kvittere ut en lokal markedsandel på 26,9 prosent. Men det som overrasker mest, er at nest største merke - både i gamle Troms og tidligere Finnmark, er traktorer registrert som “andre”. Hva slags traktorer dette er, veit vi ikke, men det er naturlig å tro at mange av landets 94 registrerte Lovol-traktorer har funnet veien nordover. Det er også verdt nevne at Troms og Finnmark er landets største Zetor-fylke til tross for at det kun er Oslo som solgte færre traktorer totalt i 2019. Med fire registreringer, skriver tsjekkeren seg inn til en andel på 3 prosent av det lokale markedet, mot 0,5 prosent nasjonalt.
Massey Ferguson og John Deere havner på henholdsvis tredje og fjerdeplass med 18 og 15 solgte traktorer, mens Fendt og Deutz-Fahr selger åtte og seks maskiner i fylket.
Oslo
Oslo er landets minste traktorfylke hva angår registreringer i 2019. John Deere har sin desidert største markedsandel i hovedstaden med 64 av totalt 122 solgte traktorer. Valtra kan på sin side kun skilte med åtte registreringer, mens Massey Ferguson må ta til takke med sju. Case IH er større enn samtlige Eik-traktorer med ni registreringer og 7,4 prosent markedsandel. Japanske Kubota er på sin side, nøyaktig like store som Massey Ferguson og Claas er like store som Fendt.
Kort oppsummert
Deler vi inn norgeskartet i to grove biter, kan vi antyde at folk flest sør for Trøndelag helst kjører John Deere, mens Trøndere og Nordlendinger flest, foretrekker Valtra. Massey Ferguson har på sin side, nøyaktig like stor andel av markedet, nord som sør, hvilket vil si 17,9 prosent. Deutz-Fahr og Case IH selger også relativt lik i begge “ender” av landet, mens Fendt, New Holland og Claas selger bedre sørpå.