Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Slik endte traktoråret 2015

John Deere, Massey Ferguson og Valtra på topp.

John Deere gjeninntok posisjonen som landets mest solgte traktormerke i 2015. På de øvrige pallplassene finner vi Massey Ferguson og Valtra.
John Deere gjeninntok posisjonen som landets mest solgte traktormerke i 2015. På de øvrige pallplassene finner vi Massey Ferguson og Valtra.

John Deere og Felleskjøpet tilbake på topp, A-K maskiner sterkt tilbake og 2 prosent nedgang i totalmarkedet. Det er de korte slutningene man kan trekke etter at traktoråret 2015 er tilbakelagt.

Registreringer per merke i 2015

MF vant desember

Totalt ble det registrert 3 086 nye traktorer i Norge i fjor, 63 færre enn året i forveien. Desember-registreringene bidro i stor grad til at nedgangen ble mindre enn forventet, for etter at 11 av 12 måneder var tilbakelagt lå det an til en 4 prosents nedgang.

Massey Ferguson ble den soleklare vinneren i desember, og vi må helt tilbake til desember i 2007 for å få finne et høyere antall nyregistrerte MF-er i en enkelt måned. Markedslederen fra 2014 må imidlertid innse at John Deere tar over tronen som landets mest populære traktormerke, men hjorten havner kun på tredjeplass i desember, bak Valtra på andre.

Topp 10 i desember 2015

New Holland kapret 10 prosent markedsandel i desember, og klarte dermed å kapre fjerdeplassen med knappest mulig margin foran Fendt, som registrerte kun én traktor mindre. Claas leverte noe svakere enn normalt, men plasserte seg foran både Deutz-Fahr og McCormick. Case IH gjør en katastrofal avslutning på året, kun 8 traktorer gjør at de så vidt kommer med på topp 10.

Felleskjøpet fram, A-K tilbake

Etter at markedet falt med nær 18 prosent fra 2013 til 2014, har altså totalmarkedet stabilisert seg på i overkant av 3 000 traktorer. Fordelingen mellom de ulike merkene endret seg drastisk også i 2015, i hovedrollene finner vi John Deere, New Holland og Case IH. I 2014 opplevde John Deere en sterk tilbakegang, samtidig som Massey Ferguson vokste sterkt. I 2015 fortsetter sistnevnte i noenlunde samme tempo, men John Deere gjør et kraftig byks og registrerte 292 flere traktorer enn i 2014.

I motsatt retning går det for A-K maskiner, der både Case IH og New Holland taper terreng. Sistnevnte går tilbake 33 prosent, mens Case IH taper så mye som 56,4 prosent. Case IH havner dermed bak Claas, og er kun to traktorer fra å havne bak Deutz-Fahr. Samlet bidrar de to CNH-merkenes tilbakegang til at A-K maskiner mister 9,2 prosentpoeng av sin markedsandel i Norge.

Registreringer per importør i 2015

Klarer Eik å beholde posisjonen?

For Eikmaskins del bidrar Fendts framgang til å demme opp for mye av MFs tilbakegang. Med 27,3 prosents markedsandel - et halvt prosentpoeng mindre enn i 2014 - puster Agco-importøren Felleskjøpet i nakken, og det store spørsmålet er hvordan Valtras innlemmelse i Eik-kjeden slår ut i 2016. Legger vi sammen Valtra, MF og Fendts markedsandeler i 2015 kommer vi til hele 42,1 prosent.

Lantmännen Maskin tredje størst

Det som imidlertid er sikkert er at Valtra-teamet leverte solid innsats i 2015. 1 prosentpoengs framgang i markedsandel gjør at det finske merket kun blir slått av John Deere og Fendt, som vokser med henholdsvis 9,8 og 1,4 prosentpoeng.

Lantmännen Maskins andre traktormerke, Claas, registrerte én traktor mindre enn i 2014. I det svakt nedadgående markedet øker dermed den tyske familiebedriften sin markedsandel noe, men 3,8 prosent er likevel langt under ambisjonsnivået.

Nedgang hos HCP

Hos landets femte største traktorimportør, H.C. Petersen, peker pilene i samme retning som hos A-K. Deutz-Fahr opplevde 30 prosents tilbakegang i 2015, mens Zetor gikk tilbake tre registreringer og dermed havnet ut med identisk markedsandel som i 2014. Totalt leverte traktorimportøren 168 traktorer, betydelig færre enn nivået de har ligget på de siste årene.

Opptur for McCormick

Annonse

For Lena Maskin og Aase Landbruk, som sammen står for importen av McCormick, er situasjonen noe bedre. Argo Tractors-merket går 10 traktorer fram, noe vi antar har en sammenheng med de mange nye modellseriene som er introdusert den siste tida.

Introduksjonen av JCBs nye 4000-serie har imidlertid ikke hjulpet det britiske merket noe nevneverdig, ennå. I 2015 endte JCB opp med sju nyregistreringer, to færre enn i 2014. Dermed fortsetter nedturen fra toppåret 2012, da 27 nye JCB-er rullet ut på norske veier.

Som normalt for Svenningsens

Den siste traktorimportøren med mer enn 1 prosents markedsandel i Norge er Svenningsens. Kubota-importøren går spennende tider i møte, i 2016 ventes nemlig de første traktorene fra den nyutviklede M7-serien. Registreringstallene fra 2015 viser imidlertid at salget har vært på det jevne, Svenningsens tangerer 2013-tallene, men går tre traktorer tilbake sammenliget med toppåret i 2014.

Registreringer per konsern i 2015

Traktor.no oppsummerer traktoråret 2015:

Slik endte traktoråret 2015

Grønn dominans i 16 av 19 fylker

Valtra i føringen over 150 hk

Bruktimporten redusert ytterligere

Vekst i tilhengersalget

Valtra holder stand i Sverige

Her finner du de foregående måneders statistikk:

Januar - Februar - Mars - April - Mai - Juni - Juli - August - September - Oktober - November

LES OGSÅ: Slik endte traktoråret 2014

LES OGSÅ: Slik endte traktoråret 2013

Neste artikkel

To dekk i ei pakke fra Michelin