Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Knusende seier til John Deere

Eikmaskin er største importør.

Markedsleder: John Deere registrerte 863 traktorer i Norge i 2018, og ble dermed det største merket. Foto: Marit Glærum
Markedsleder: John Deere registrerte 863 traktorer i Norge i 2018, og ble dermed det største merket. Foto: Marit Glærum

Starten på et nytt år betyr også oppsummering av det gamle, og i traktorbransjen er det særlig registreringsstatistikken som gir et bilde av hvordan det nylig avsluttede året har vært. Ikke overraskende, med tanke på høstens tall, ble det John Deere som trakk det lengste strået, og ble 2018s mest registrerte traktormerke her til lands. Årsstatistikken er selvfølgelig det mest spennende ved årsslutt, men først skal vi ta en titt på 2018s site måned, desember.

Stor nedgang fra 2017

At desember 2017 var en spesiell måned i registreringsstatistikk-sammenheng har det blitt prata mye om. Med innføring av nye EU-regler ved årsskiftet 2017/2018 ble det spekulert i om traktorimportørene registrerte traktorer som ikke var solgt, for å slippe unna de nye reglene på disse traktorene. Sammenligna med desember 2017 er det i samme måned i 2018 registrert hele 182 færre traktorer, noe som er en nedgang på 33 prosent. Trolig er dette et tegn på at antagelsene om oppregistrering av traktorer stemte.

Den beste avslutningen på året var det fjorårets vinner Valtra som sto for med sine 92 registrerte. Hakk i hæl fulgte søstermerket Massey Ferguson med 82, og på tredjeplass kom Fendt med 61. Alle de tre Eikmaskin-merkene slo altså årsvinner John Deere i desember. Sistnevnte registrerte 56 traktorer i årets siste måned, noe som holder til en fjerdeplass.

Liten nedgang i totalmarkedet

Også hele 2018 sett under ett ble dårligere enn 2017 hva angår antallet registrerte traktorer. Det siste året ble det gjort 104 færre registreringer enn året før, men dette utgjør en nedgang på kun 3,1 prosent.

John Deere registrerte 863 nye traktorer i Norge i 2018, noe som er nøyaktig 200 flere enn i 2017. Luka ned til Valtra på andreplass er på hele 181 registreringer, så det ble en overbevisende seier. Der John Deere har hatt en formidabel økning har imidlertid ikke Valtra falt så mye i antall. Sammenlignet med vinneråret 2017 har de kun registrert 6 færre i 2018, så John Deere var altså helt avhengige av sin gode vekst for å dra i land topplasseringa.

Nedgang for MF og New Holland

Av de øverste ti merkene er det faktisk kun tre som kan vise til en økning fra i fjor. Foruten John Deere, som står for den største økninga, er det snakk om Fendt (+65) og Lovol (+5).

Av merkene med nedgang er det særlig to som skiller seg ut. Den første er Massey Ferguson, som i 2017 landet på andreplass, kun én traktor bak søstermerket Valtra, og foran John Deere. Ved utgangen av 2018 er fasiten 169 færre registreringer, men de holder i det minste et grep om pallplassene, og havner på tredje.

Det andre merket som utmerker seg negativt er New Holland. Sammenligna med i 2017 har det blitt registrert 124 færre traktorer fra CNH-merket i 2018. Likevel holder den blå delen av A-K Maskiner på femteplassen, rett foran søstermerket Case IH.

Har nesten halve markedet

Selv om Massey Ferguson står for statistikkens største nedgang i rent antall, ender Eikmaskin også i år opp med å bli Norges største traktorimportør. Med sine tre merker drar de i land 1 511 registreringer, noe som gir en markedsandel på 46,6 prosent. Det vil si at nesten halvparten av alle nyregistrerte traktorer her til lands i 2018 var importert av Eikmaskin.

Neste artikkel

Traktorsalget litt ned i Tyskland