Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

John Deere rykker fra

Nesten 30 prosent markedsandel så langt i år.

Ny måned betyr ny og fersk traktorstatistikk. Ikke overraskende er det fortsatt Massey Ferguson, Valtra og John Deere som innehar pallplassene, med sistnevnte som stadig mer suveren leder.

Tar markedsandeler

John Deere registrerte flest traktorer i Norge i september måned med 76, og har hittil i år til sammen registrert 652. Med det innehar de grønne og gule hele 29,6 prosent av markedet, noe som er 7,4 prosentpoeng mer enn til samme tid i fjor.

Den fine enkelheten med prosent er at øker det ett sted, så må det minke et annet sted. Man skal ikke lenger enn til tredjeplassen på lista for å finne en av kildene til ledige markedsprosenter. Massey Ferguson hadde et kjempeår i fjor, men det ser ut til at 2018 blir noe lignende en blåmandag for de røde. Med en nedgang på 5,6 prosentpoeng i markedsandel, til 13,3 %, føles nok forrige årsskifte, da det samme tallet var 20,5, langt borte.

I antall registreringer utgjør Massey Fergusons nedgang 112 traktorer, og de har så langt i år registrert 292.

Annonse

21 prosent til Valtra

På en foreløpig trygg andreplass finner vi Valtra. Fjorårets vinnere ser ut til å ha en lang vei opp til førsteplassen idet det kun gjenstår tre måneder av året. Det som for tiden er den mest populære Agco-søstera her til lands har så langt registrert 462 traktorer, 57 av dem i september. Sammenlignet med til samme tid i fjor er deres nåværende markedsandel på 21 % 2,3 prosentpoeng høyere. Ved årsskiftet var Valtras markedsandel 20,6 prosent, så også denne er man per nå over. Den gang holdt det jo til markedsledelse, så selv om det ser verre ut for akkurat det i år, blir det trolig likevel plystret noen lystige toner i Eikmaskins Valtra-avdeling om dagen.

Sammenligner man månedene august og september ser det ut til at plasseringen vi har i topp tre akkurat nå vil bli stående en stund. Mellom disse to månedene øker nemlig forskjellene mellom hver enkel plassering. John Deere øker forspranget på Valtra, Valtra øker forspranget på Massey Ferguson, og Massey Ferguson øker forspranget Fendt.

Fortsatt spenning

Likevel vet vi at traktorstatistikken kan være lunefull. Ting kan fort forandre seg. Noe spenning ligger det fortsatt også i om sommerens tørke og dårlige avlinger kommer til å spille inn på statistikken. Foreløpig er det imidlertid ikke mye å se til investeringsstopp i traktormarkedet, selv om september måned isolert sett havnet 4 registreringer og 1,6 % under samme måned i fjor. Samlet hittil i år er det nemlig registrert 70 flere traktorer enn til samme tid i fjor, noe som gir en økning på 3,3 prosent.

Neste artikkel

Optimalisert Optum