Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ingen stopp i traktormarkedet

Fortsatt økning fra 2017, og John Deere og Valtra leder an.

Arkivfoto: Traktor/Erlend Moberget
Arkivfoto: Traktor/Erlend Moberget

Idet vi har gått inn i november måned ligger registreringstallene for nye traktorer i oktober klare. Månedens klare vinner ble John Deere med 126 registreringer, mens nestemann på lista er Massey Ferguson med sine 79.

Diskusjonene som har gått vedrørende om det kommer en nedtur i traktormarkedet som følge av tørkesommeren ser ut til å måtte leve videre, eventuelt ansees som lite trolige. Selvfølgelig er det en viss treghet i systemet, ved at traktorer som leveres i disse dager i mange tilfeller er bestilt for flere måneder siden, så det kan fortsatt være tidlig å avskrive en nedgang. Foreløpig er i alle fall tallenes tale at markedet så langt i år ligger 77 registreringer, eller 3,1 prosent, høyere enn det gjorde til samme tid i 2017.

Står for halve markedet

John Deere har hittil i år registrert 778 nye traktorer her til lands. Det gir dem en foreløpig markedsandel på 30,1 prosent, og suveren markedsledelse. Også Valtra gjør det bra, og holder per dags dato hodet over 20-prosents-grensa, med 524 registreringer og 20,3 prosent. Det vil si at disse to merkene til sammen står for over halvparten av alle traktorer som er registrert her til lands så langt i år.

De øvrige merkene i topp ti, som har fremgang sammenlignet med i fjor, er Fendt (+25), Claas (+1), Case IH (+14) og Lovol (+14).

Annonse

Stor nedgang for Kubota

Av merkene med størst nedgang i antall registreringer finner vi Massey Ferguson med en nedgang på 92, og New Holland med en nedgang på 74. Også Deutz-Fahr og Kubota har registrert færre enn til samme tid i fjor, med en nedgang på henholdsvis 10 og 35 registreringer.

Ser vi på den relative nedgangen, sammenlignet med antall registreringer i fjor, er det Kubota som sliter mest. Nedgangen fra 59 registreringer hittil i fjor, til 24 så langt i år, er på tett opptil seksti prosent.

Neste artikkel

MF-kompakte tetter gapet