Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Traktorstatistikken: Fendt vinner oktoberfesten

John Deere faller sju prosent, men er fortsatt markedsleder

Salgssjef for Fendt i Eikmaskin John Henrik Stadtler er svært fornøyd med den positive utviklingen i salg av eget merke. (Foto: Lars Raaen)
Salgssjef for Fendt i Eikmaskin John Henrik Stadtler er svært fornøyd med den positive utviklingen i salg av eget merke. (Foto: Lars Raaen)

Oktober 2019 viser et jevnt over dårligere salg for de fleste aktører i traktormarkedet, sammenlikna med fjoråret. Men sjøl om tallene ikke vitner om tidenes fest for de andre merkene, holder tyske Fendt seidelen høyt med sine 43 nyregisteringer - 15 flere enn i samme måned i fjor. John Deere er på sin side fortsatt markedsleder, med 23 flere solgte traktorer enn Valtra på andreplass.

Sjøl om tallene for John Deere ser heller skrale ut totalt sett, må det bemerkes at oktobersalget av traktoren fra Felleskjøpet var særdeles bra i fjor. Med hele 126 nyregisteringer, solgte John Deere mer enn dobbelt så mange traktorer som Valtra, og 47 flere enn Massey Ferguson på henholdsvis andre og tredjeplass i oktober 2018.

Fendt vokser seg større

Eik-trioen holder stand med samla markedsandel på vel 48 prosent. Valtra har solgt en traktor mindre enn i samme måned i fjor. Massey Ferguson hadde på samme måte som John Deere, er svært godt oktobersalg i 2018, og må nøye seg med en nedgang på 28 registreringer gjennom sine 51 solgte traktorer i år, mot 79 i fjor. Fendt er imidlertid på stadig opptur, og har solgt 15 flere eksemplarer i år enn hva som var tilfelle for fjoråret. Med dette har de økt sin markedsandel med 2,6 prosent, og fordelingen mellom de tre Eik-merkene synes å bli stadig jevnere.

Vi tok en prat med salgsjef for Fendt i Eikmaskin John Henrik Stadtler om utviklingen

– Det positive utviklingen i salget av Fendt, skyldes langsiktig arbeide. Vi veit at vi har et godt produkt. Eik-sentrene legger ned stor innsats i salg og oppfølging for både Fendt, Massey Ferguson og Valtra, forteller han

Annonse

Det at tre merker selges under samme tak, mener Stadtler kun er positivt

– Eikmaskin har skifta fokus med egne, dedikerte team for salg av de ulike merkene. Det å både være kolleger, men også konkurrenter, gjør oss ytterligere fokusert på å holde tempoet oppe. Slikt bygger kompetanse.

Salgssjefen legger ikke skjul på at han er fornøyd med utviklingen. Allikevel har han ingen plan om å slå seg til ro med dagen tall

– I Tyskland har Fendt markedsandel på 20 prosent. Vi ønsker såklart å gjøre det like godt her i Norge, avslutter Stadtler entusiastisk.

A-Ks kurve gjør knekk

For A-K maskiner er oktobertallene heller dystre. New Holland faller 0,6 prosent, hvilket ikke er en radikal nedgang, men tallet gir dessverre en knekk på den stigende kurva over året forøvrig. For Case IHs vedkommende, er nedgangen mer kritisk. Case har totalt sett solgt over 40 prosent færre traktorer i år, sammenlikna med 2018. Dette gir de en markedsandel på skarve 3 prosent, med en nedgang i på 2,1 prosent fra fjoråret.

Neste artikkel

Eik-forhandler med egen produkstsjef