Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

De grønne har størst økning

New Holland og Massey Ferguson blant de med størst nedgang.

Arkivfoto: Traktor
Arkivfoto: Traktor

Idet 2019 bare var snaut to døgn gammelt presenterte vi resultatene for registreringsstatistikken for traktor i 2018. Der fikk vi se at John Deere tok en overlegen seier, med over 180 registreringer i margin til Valtra på andreplass.

Nå har vi sett på hvilke traktormerker som hadde den relativt største økninga, og største nedgangen, i antallet registrerte traktorer fra 2017 til 2018.

Oppgang for John Deere og Fendt

Også denne statistikken kommer John Deere best ut av i år. Med en økning på hele 200 registreringer i 2018 sammenligna med i 2017, har de en relativ økning på hele 30,2 prosent.

På andreplass kommer Fendt, som hadde en økning på 26,4 prosent i antall registreringer.

Tredje, fjerde og femteplassen kapres av henholdsvis McCormick, Lovol og Zetor. Alle tre må kunne sies å ta beskjedent for seg av det totale markedet, men fordi vi ser på relativ vekst for hvert merke kommer alle disse høyt på lista.

Se hele tabellen lengst ned i saken

Stor nedgang for toppmerker

I andre enden av lista finner vi merkene som har hatt nedgang i antallet registrerte traktorer fra 2017 til 2018. Her finner vi blant andre Massey Ferguson og New Holland, som har en nedgang på henholdsvis 24,6 og 36,1 prosent. Dette må man kunne kalle dramatiske tall for to merker som tradisjonelt er godt etablert innenfor topp seks på statistikken.

Riktignok klarer Massey Ferguson å holde et godt grep om tredjeplassen, men tallene er nok ikke helt som den røde fløyen i Eikmaskin kunne ønske seg. Også New Holland har en grei posisjon i markedet med en femteplass i 2018, men markedsandelen har sunket, og vi vet at A-K Maskiner ønsker seg mer ut av merket i tida som kommer.

Japansk i bunnen

Den klare sisteplassen på vår oversikt over relativ vekst og nedgang i traktormarkedet går til Kubota. Fra 2017 til 2018 var nedgangen i antallet registrerte traktorer på hele 60,7 prosent.

For et år siden var faktisk Kubota et av merkene vi trakk fram som vinnere, med en relativ økning fra 2016 til 2017 på hele 86,7 prosent. Nå er altså hverdagen en helt annen for de oransje, og trolig settes nå alle kluter til for å få et bedre år i 2019.

Neste artikkel

New Holland inntar igjen tronen i Danmark