Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bruktimporten ytterligere redusert

Kun 205 brukte traktorer ble hentet til Norge i 2015.

I 2015 ble det kun registrert 14 bruktimporterte Fendt-er i Norge, en nedgang på hele 36 traktorer sammenlignet med 2014. (Illustrasjonsfoto: Espen Syljuåsen)
I 2015 ble det kun registrert 14 bruktimporterte Fendt-er i Norge, en nedgang på hele 36 traktorer sammenlignet med 2014. (Illustrasjonsfoto: Espen Syljuåsen)

Pilene peker fortsatt nedover for bruktimporten av traktorer til Norge. I 2015 ble det registrert 205 traktorer, hvor 103 av disse var en John Deere. Valtra er den nest mest populære traktoren å importere, mens Massey Ferguson følger på tredje.

Nedgangen på hele 37,3 prosent sammenlignet med 2014, gjenspeiles i tallene for alle de store merkene, og sterkest tilbakegang finner vi hos Fendt og New Holland.

Selger flest i landet

Hos landets største aktør innen bruktimport av traktorer, merkes nedgangen godt.

– Sånn som nå er det ikke mulig å kjøpe inn noe, krona er ikke verdt noe lenger. En traktor koster gjerne 150-200 000 kroner mer enn den kosta for et år sia, uttaler Håvard Semmen hos Semmen Bil og Maskin.

Firmaet har tradisjonelt solgt rundt 150 traktorer i året, men i 2015 ble det betraktelig færre. Helt stille blir det imidlertid ikke. Denne uka kom det traktorer til Tyristrand, og flere venter han denne uka.

– Nå har jeg ikke telt opp fjoråret, men jeg tipper det ble et sted rundt 100. Det var et helt greit år for oss, men vi ønsker selvsagt mer aktivitet, sier Semmen, som nå velger å bruke pengene sine på andre ting en stund.

– Det er tøft for alle importører, men vi har ikke de store utgiftene, og jeg har flere andre bein å stå på, forteller traktorselgeren.

Store prisendringer

Om lag halvparten av de brukte traktorene som kom til Norge i fjor var en John Deere, og hos Semmen er merkefordelingen noenlunde den samme.

– Det har alltid vært en god del John Deere, men også Valtra har vært populære. Nå har imidlertid interessen for Valtra dabba veldig av, noe jeg antar er et resultat av at de har skrudd opp prisene veldig mye. På Fendt merker man også godt valutaen, det er det ikke lenger snakk om 100 000 kroner, men 200-300 000 kroner mer for en stor Fendt, forteller Semmen.

I konkurransen mot nye traktorer fra norsk merkeforhandlere mener likevel Semmen at han er konkurransedyktig.

– Ser vi på samme traktor ligger vi godt under i pris. En som skal kjøpe en nesten ny traktor sparer mange kroner på å kjøpe en som er et år gammel, hevder Semmen.

Færre traktorer, flere hengere

For Trøgstad Maskinhandel er situasjonen noe annerledes, her ble antall turer til trafikkstasjonen noenlunde den samme i 2015 som 2014.

– Vi solgte litt mindre traktorer ja. Særlig mars og april, som pleier å være veldig bra, var rolig, men i oktober, november og desember var som normalen. Samtidig har hengersalget gatt opp, så det har vært like travelt, forteller Jon Torger Rud.

Bedriften som feiret 20 årsjubileum i 2014 importerer i hovedsak nyere John Deere-er, i 2015 endte antallet på 44. I tillegg kommer fem traktorer fra New Holland, Valtra, Fendt og MF, samt 12 traktorer de hadde tatt i innbytte i Norge.

Annonse

– Vi har ligget mellom 70 og 90 traktorer i mange år, men det er vanskelig å få tak i traktorer til riktig pris om dagen. Sammenlignet med de store merkeimportørene merker vi valutasvingninger mye raskere, men dette jevner seg jo ut.

En av landets største: Vidar Østby (t.v.) og Jon Torger Rud har drevet bruktimport av traktorer siden 1994. (Foto: Espen Syljuåsen)

I likhet med Håvard Semmen merker Rud at antallet aktører i bransjen har blitt færre.

– De som kun har tatt inn et par traktorer i året, de får ikke de gode prisene der borte, og blir borte, sier Rud.

Trøgstad Maskinhandel har imidlertid faste kontakter i England, som de bestiller flere traktorer av i slengen.

– Vi kjøpte inn åtte traktorer i én «deal» på fredag, deriblant en John Deere 6150R som var modellen vi solgte flest av i fjor. Arvtageren 6155R får vi ikke før til høsten, vi ligger mellom et halvt og et helt år etter Felleskjøpet, forteller Rud.

Traktor.no oppsummerer traktoråret 2015:

Slik endte traktoråret 2015

Grønn dominans i 16 av 19 fylker

Valtra i føringen over 150 hk

Bruktimporten redusert ytterligere

Vekst i tilhengersalget

Valtra holder stand i Sverige

Neste artikkel

To dekk i ei pakke fra Michelin