Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Har Eirik landets kuleste 6130R?

Eirik Wallstad var i knallhard akkedering med flere forhandlere når ny traktor skulle til gards. Er dette landets kuleste John Deere?

30 år gamle Eirik Wallstad driver 1 300 dekar jord og kombinert mjølke- og ammekuproduksjon i Holm­staddalen i Sortland. Ungguttens sterke, tekniske interesse har gjort ham til pioner innen presisjonslandbruk i nærområdet. Traktorene på gården er selvsagt utstyrte med det nyeste nye innen GPS-teknologi, og Wallstad er også med i pilotprosjektet No Fence – et usynlig «gjerde» hvor dyra er utstyrte med GPS-styrt klave, som gir dem et strømstøt når de er utenfor beiteområdet.

– Per nå har jeg ti NRF-kyr i varierende alder med No Fence-klave. Området de beiter på, er plotta inn via et kart på PC-en, og jeg kan til enhver tid se hvor hvert enkelt dyr ferdes. Jeg satte først opp GPS-punktene i No Fence noen meter innenfor det alminnelige, fysiske gjerdet rundt beitet. Det gikk ikke mange dagene før kyrne forsto at de ikke måtte nærme seg den virituelle avgrensinga, forteller en tilfreds Wallstad.

Orkan i kasta

Nord-Norges øysamfunn kan by på hardt vær. Vinteren 2018/19 ble taket på fjøset hvor Eirik holder framfôring av okser, revet vekk av storm. Men dette betyr på ingen måte at den unge bonden mista motivasjonen. Mjølkeproduksjonen vil være største satsing framover. Eirik produserer per i dag 250 tonn i båsfjøset på hjemgården, men kvota er på hele 620 tonn.

– Jeg er allerede i gang med prosjektering av nytt fjøs for å kunne produsere hele kvota her hjemme. Med god støtte fra Innovasjon Norge og lokale bønder er målet å ha det nye løsdriftsfjøset oppe å gå for produksjon i løpet av de to neste årene. Oksene fôres nå fram i den gamle plansiloen, og mjølkeproduksjonen skjer i båsfjøset på hjemgården, fortsetter gårdbrukeren entusiastisk.

Landets råeste?

Eirik er ikke av dem som gir blaffen i hvordan traktorer og redskap tar seg ut. Med 
1 000 dekar jord i eget eie, og 300 dekar i leie, følger behovet for større maskinpark. På gården har de i all tid satsa på traktorer fra Massey Ferguson og Fendt, men unge Wallstad ville gi konkurrentene et forsøk.

– Det ble mange turer til og fra de ulike forhandlerne, for å se på ny traktor med GPS og vendeteigsautomatikk. Tidligere har jeg kjørt med Eikmaskins Topcon X35 på Fendt 313 S4, og vært fornøyd med det. Til slutt falt valget på John Deere, mye på grunn av deres integrerte og lettbetjente GPS-system.

Eirik stilte i tillegg et ganske så særegent krav for å bytte traktormerke og forhandler:

– Jeg forlangte at traktoren skulle leveres med sorte felger. Siden jeg nå gikk fra Massey Ferguson og Fendt til John Deere, hadde jeg korta på min side. Kravet ble avvist av John Deere sentralt, men det lokale Felleskjøpet gikk med på dealen og lakkerte felgene før traktoren ble levert i juli, gliser Wallstad.

Bøs skyss: John Deere likte ikke ideen om at deres karakteristiske, gule felger skulle skifte farge. Akkurat den holdninga burde de kanskje revurdere. (Foto: Lars Raaen)
Bøs skyss: John Deere likte ikke ideen om at deres karakteristiske, gule felger skulle skifte farge. Akkurat den holdninga burde de kanskje revurdere. (Foto: Lars Raaen)
Breibeint: Med 710 millimeter breie VF-dekk kan Wallstad jobbe på bæresvak grasmark med god sam­vittighet. (Foto: Lars Raaen)
Breibeint: Med 710 millimeter breie VF-dekk kan Wallstad jobbe på bæresvak grasmark med god sam­vittighet. (Foto: Lars Raaen)

Eiriks John Deere 6130R kan ikke beskrives som annet enn rå. De sorte felgene og breie dekka får traktoren nærmest til å framstå som senka. Selvsagt er det nye beistet av produsentens «Ultimate Editon».

– Traktoren har alt av utstyr det er mulig å bestille, inkludert den største lyspakka, det beste luftsetet og det råeste stereoanlegget. Jeg skal ikke legge skjul på at den fikk mye oppmerksomhet under Traktorparaden nede i Sortland, forteller han.

Traktoren ble kjøpt sammen med rundballepressa John Deere C441R. Tospannet har i løpet av sommeren pressa 2 600 baller, uten nevneverdige problemer.

– Hjorten er en lettkjørt traktor. Jeg har fått det jeg ønska meg. Det eneste som nå gjenstår, er å få på framskjermer og frontlaster på traktoren. Alt i alt må jeg nok innrømme at jeg ikke er direkte flau over ekvipasjen, avslutter Eirik med et bredt smil, før han vrir om tenningsnøkkelen i den gromme nykomlingen.

Blikkfang: Eirik Wallstads 6130R fikk stor oppmerksomhet under Traktorparaden i Sortland. (Foto: TraktorGutta)
Blikkfang: Eirik Wallstads 6130R fikk stor oppmerksomhet under Traktorparaden i Sortland. (Foto: TraktorGutta)

Neste artikkel

New Holland inntar igjen tronen i Danmark