Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Triks og tips: Luft bremsene uten håndlanger

En gammel sykkelventil, en slange og et syltetøyglass er alt du trenger

Lufting av bremser kan du fint gjøre aleine ved hjelp av etterlantenskaper i verkstedet. (Foto: Lars Raaen)
Lufting av bremser kan du fint gjøre aleine ved hjelp av etterlantenskaper i verkstedet. (Foto: Lars Raaen)

Det er ikke ofte en mister bremsene på traktoren, men hvis det skjer, kan du banne på at det passer som dårligst. Verst er det om servohydraulikken til clutchen skulle kapitulere. Ryker det et rør, eller oppstår det en lekkasje, må systemet luftes for å få opp trykket igjen.

Når vi lufter bremser, bruker vi gjerne en annen til å hjelpe oss med å betjene bremsepedalen. Men du kan gjøre det aleine med spesielt luftutstyr, eller med utstyr du enkelt roter fram i verkstedet.

Finn fram en gjennomsiktig plastikkslange som passer inn på luftenippelen. Utstyr motsatt ende med en ventil fra en sykkelslange. Ventilen må settes inn i slangen motsatt vei av normalt, altså med gjengene inn i enden av slangen. Sett slangen inn på luftenippelen, og åpne opp. Ventilen stikker du ned i et syltetøyglass med bremsevæske. Pump på pedalen. Det er lurt å bruke en lang slange. Led den så du ser når boblene tar slutt. Ventilen hindrer at bremsevæske og luft kommer inn igjen når du slipper opp pedalen

Annonse

Stopp dryp med pedalen

Desom du må sku av et bremserør eller en slange i forbindelse med en reparasjon, står systemet å renner tomt. Når bremsepedalen ikke presses inn, får væska mulighet til å passere på forsiden av stempelet i hovedsylinderen og renne ut.

Dette kan du enkelt unngå; press bremsepedalen rundt en tredjedels vandring inn, og få den til å stå det med ei trelekt eller liknende. Nå vil pakningene i hovedsylinderen stenge for hullene ned fra reservoaret, slik at bremsevæska hindres i å renne ut av systemet.

Neste artikkel

Den norske fjellgeita