Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tips og triks: lag pakningene sjøl

– Det finnes råd i de enkleste midler!

En kan enkelt rekonstruere gamle pakninger ved hjelp av pakningspapir på rull.
En kan enkelt rekonstruere gamle pakninger ved hjelp av pakningspapir på rull.

Enhver som har tukla med gammelt utstyr har opplevd lekkasjer forårsaket av harde, gamle pakninger som nødvendigvis ikke er så lette å få fatt i.

Ved reparasjoner i nøden, skulle en gjerne erstatta pakningen umiddelbart. Sjølsagt kan ikke maskinforhandleren sitte på et delelager for alt hva de har solgt de siste 40 årene, og leveringstiden blir deretter. Men gi ikke opp av den grunn.

Pakningsark - en venn i nøden

De fleste bilrekvisitaforretninger selger pakningspapir i ark eller på rull. Som regel finner en både papir- og korkmateriale i et utvalg tykkelser i sortimentet. Den som liker å reparere sjøl, bør alltid ha et lite lager av slikt for hånden.

Er en heldig og får berget den gamle pakningen ved demontering, lar den seg rekonstruere ved å spraye et omriss av den med spraylakk. Legg den gamle pakningen på papiret, sprøyt på lakk og skjær ut med en tapetkniv, eller klipp den til med ei saks.

Annonse

Om pakningen går dukken under demonteringa finnes det også råd. En kan en lage avtrykk av anleggsflata ved å legge en tynn film olje på delen som pakningen tetter imot. Bruk den demonterte delen til å “stemple” avtrykket på pakningspapiret og skjær så ut.

Den mest trasige biten med å lage pakninger sjøl, er å skjære ut hull til bolter og styrepinner. Et sett med hullpiper er noe en bør anskaffe seg, men det er fullt mulig å få til pene og runde hull ved hjelp av enklere midler. Vognbolter med avrunda hode som blant annet brukes for å feste gangjern til treverk, erstatter hullpipene. Legg den gamle pakningen under pakingsarket, og sørg for at den ikke forskyver seg. Nå kan du enkelt stemple ut hullene ved hjelp av det avrunda hodet på bolten og noen hammerslag.

Du kan også brukes en kulehammer for å stanse ut pakningen langs etter kanten på delen du skal anvende den på. Når en lager pakninger på denne måten, er det ikke alltid like lett å holde materialet på plass. Brukte spisser fra engangspatroner gjør nytta som styrehylser i bolthula. De ødelegger hverken pakningen eller gjenger i godset. Slå først ut to-tre hull, og stikk spissene nedi. Deretter er det bare å slå langs kanten på delen, og stanse pakningen ut.

Montering av pakninger på vertikale flater kan være ei utfordring. Et tips er å kline litt seigt fett på flata. Dette holder pakningen i korrekt posisjon når delen skal styres på plass.

Lykke til!

Neste artikkel

Tokvam overtar Ilsbo krattknusere