Mange er skeptiske til tanken om elektriske traktorer, og det er ikke til å legge skjul på at det er en del tekniske utfordringer knyttet til elektrifisering av traktoren.
Likevel er det bare å innse: Framtida tilhører ikke fossilmotoren. 77,5 prosent av alle personbiler som ble solgt i Norge i oktober 2021, var elektriske. Og eldrift er også på full fart inn på andre områder, der alt fra gravemaskiner og hjullastere, til gressklippere, flishoggere og ikke minst lastebiler, kommer med en eller annen form for batteridrift. Nå er også traktorer underveis, og først ute er Farmtrac 25G.
Eksotiske India
For oss i Norge er indisk traktorproduksjon litt spesielt og eksotisk. Likevel er det ingen grunn til å undervurdere India som traktorprodusent. Det antas at det innenlandske markedet er på om lag 800 000 traktorer årlig. Så seint som på 80-tallet var det anslått at det kun fantes to traktorer per 1 000. bonde i India. Store, internasjonale aktører som John Deere, er tungt til stede i India og produserer traktorer for både det innenlandske markedet og for eksport.
Escorts er en stor aktør også i indisk sammenheng. Selskapet ble etablert i 1944 og har produsert traktorer siden 1961. De første traktorene var i praksis lisensproduserte Ford-traktorer. De produserer 55 ulike traktormodeller, fra 12 til 120 hestekrefter. Årsproduksjonen i 2020 var 101 848 traktorer. I Norge er det Elmaas AS som importerer og distribuerer traktorene. Det er modellene i Farmtrac-serien som har vært aktuelle her i Europa, og det har i all hovedsak vært mindre traktorer som har vært solgt. Likevel er det verdt å nevne, at det også finnes konvensjonelle modeller på 75, 90 og 113 hestekrefter.
Traktoren
Den nye Farmtrac 25G er i praksis en traktor som tilsvarer en dieseldrevet traktor på 25 hestekrefter. Traktorer i denne størrelsen er ikke så vanlige i konvensjonelt landbruk, men kan ha sin anvendelse for eksempel på ridesentre, i fotballhaller eller til bruk på planteskoler eller i gartnerier. Park- og hagesektoren er også markeder som kan være aktuelle for den lille, elektrisk drevne traktoren. Rent teknisk er traktoren temmelig konvensjonelt oppbygd. I praksis kan det se ut som at produsenten har fjernet det som står foran kløtsjen, og erstattet forbrenningsmotoren med en ny modul, som inneholder elmotor, batteri og lader. Det betyr at traktoren både ser ut og oppfører seg omtrent som en helt vanlig, kompakt traktor.
Trefaset motor
Motoren i traktoren er en vanlig trefase induksjonsmotor. Ytelsen er oppgitt til 18,5 kilowatt, dette tilsvarer omtrent effekten til en 25 hestekrefters dieseltraktor. Dreiemomentet derimot er oppgitt til hele 90 Nm, der en konvensjonell traktor på 25 hestekrefter gjerne gir et dreiemoment på rundt 75 Nm.
Å kjøre elektrisk traktor, skiller seg litt fra en dieseldrevet. Siden elmotoren har alt moment tilgjengelig med en gang, gir en elmotor litt andre egenskaper enn en forbrenningsmotor. Hydraulikken aktiveres separat med en bryter under dashbordet og drives av ei egen pumpe fra 12-voltsbatteriet, som er montert foran. Den samme hydraulikkpumpa betjener både trepunktsløft, uttakene for ekstern hydraulikk og ikke minst servostyringa. Akkurat det siste er litt dumt, for denne pumpa bråker ganske mye, og om man for eksempel bare skal kjøre litt forsiktig rundt på en kirkegård med en tilhenger eller lignende, oppleves dette som litt unødvendig støy. Likevel, det er nok å kjøre på en veg med noen gruskorn, så overdøver faktisk knasinga under dekkene motor- og hydraulikklyder helt.
Enkel lading
Batteriet i traktoren er et litium-ionbatteri på 72 volt. I tillegg har traktoren et eget 12-voltsbatteri, som forsyner lamper, lykter og ikke minst hydraulikkpumpa. Laderen er bygd rett på traktoren og har inntak for strøm midt på panseret. En helt vanlig 16 A-kurs med CEE-kontakt benyttes for å lade opp litium-ionbatteriet. Dermed trenger du ikke dyre ladebokser og lignende. Ladetida fra tomt til fullt batteri skal være cirka fem timer, og produsenten oppgir en forventet levetid på rundt 2 500 ladesykluser for batteripakka.
Hydraulikk og kraftuttak
Den lille eltraktoren er utstyrt som en helt vanlig, konvensjonell traktor. Det betyr trepunktsoppheng med kategori 1N trekkarmer, som har en løftekraft på 500 kilo. Et dobbeltvirkende hydraulikkuttak finnes også.
Traktoren kommer også med helt vanlig kraftuttakstapp, med 540 o/min og en våt kløtsjbetjening. Det betyr at mindre redskaper som klippepanne, jordfreser eller kanskje en liten tåkesprøyte eller kunstgjødselspreder, kan benyttes.
Traktoren vi prøvekjørte, hadde også midtmontert kraftuttak for bruk til for eksempel midtmontert klippepanne. Denne blir tatt bort på nye modeller, fordi interessen er så vidt begrenset fra markedet.
Betjening
Betjeninga av traktoren er heller ikke ulik andre små, konvensjonelle traktorer. Den har et girsystem med tre girområder og fire trinn. Du har kjørepedalen på høyre fot og får dermed bremsepedalen på venstre side. Her har du også styrebrems, som på en vanlig, konvensjonell traktor. Dette er ganske likt konvensjonelle traktorer med hydrostat, og etter noen sekunders kjøring, føles det helt greit. Du bruker bremsepedalen relativt lite på en traktor med kjørepedal. Differensialsperre på bakakslinga er på plass, som en helt vanlig fotpedal. Håndbremsen er montert i gulvet på høyre side – ikke akkurat helt der vi ville ha forventet å finne den. Hydraulikkspaken er greit plassert, men produsenten kunne kanskje ha spandert en betjeningskabel på eksternhydraulikken, framfor å montere spaken rett i hydraulikkblokka. Uansett, på så små traktorer er alt en prioritering, og dette er neppe det største problemet. Traktoren kommer uten førerhytte, men førervern er på plass, i form av ei veltebøyle.
Oppsummering
Farmtrac 25G med elektrisk framdrift representerer ikke noe helt nytt, med unntak av motoriseringa. Likevel er det greit å nevne at en helelektrisk traktor med batteridrift, faktisk ikke har vært mulig å kjøpe her hjemme tidligere. Mange vil kanskje ha argumenter om at traktoren er for liten, har for kort arbeidstid eller ikke løfter nok. Vi ser helt annerledes på det. Når en relativt ukjent produsent fra India kan lage noe som faktisk fungerer, hvordan kan man da tenke seg framtida, når aktører som John Deere, CNH og Agco bestemmer seg for å tilby elektriske traktorer?
På samme måte som vi i dag ser tilbake på den norskproduserte elbilen Kewet/Buddy som en apostrof i historien, så var det likevel den bilen som viste oss hva som kunne komme innen elektrisk mobilitet. De hadde levert elektriske biler i 20 år da den første Tesla Model S rullet ut på norske veger. Så får det være at Farmtrac 25G foreløpig har et begrenset bruksområde. Den gir i alle fall et hint om hva som kommer, og den norske importøren røper at det pågår mye spennende arbeid på fabrikken. Vi gleder oss til fortsettelsen!
Farmtrac 25G
Motor: Trefaset induksjonsmotor, AC
Motoreffekt: 15 kW
Maks. dreiemoment: 90 Nm
Transmisjon: Tre områder, fire trinn
Hydraulikkapasitet: 15,4 liter/min
Hydraulikkuttak: Ett dobbeltvirkende
Løftekapasitet bak: 500 kilo
Kraftuttak: 540/540E
Dekk foran: 23 x 8,5 x 12
Dekk bak: 33 x 15,5-16,5
Akselavstand: 1 550 millimeter
Drivstofftank: 21,6 kW/t
Vekt: 1 180 kilo (driftsvekt, uten fører/ekstrautstyr)
Støynivå: Ukjent
Serviceintervall, motorolje: Ingen
Serviceintervall transmisjons-/hydraulikkolje: Ukjent
Pris: Fra 259 900 kroner eks. mva.