På Strøm drev svigerfaren til Christian Hop i alle år tradisjonelt med korn. Husdyr har det ikke vært på gården de siste 40 åra, i stedet dyrkes ulike varianter av korn, som bygg, havre, hvete og oljefrø. Selv om stubbharving også tidvis ble utført tidligere, var plogen et viktig verktøy i drifta, mens svigerfar Kjell Ivar Thesen var ansvarlig bonde på Strøm. Christian og kona Tuva tok over gården i 2012, og de ønsket å se på om de kunne løse arbeidsoppgavene bedre og mer effektivt. Tidsbruk var en viktig faktor, siden begge har jobber utenfor gården. Ei tung skålharv og ei såmaskin med mulighet for å så både i stubb og bearbeidet land, sto på ønskelista. Og med slike ønsker kom også behovet for mer trekkraft.

Klassisk 2WD

En John Deere 4020 er det første vi får øye på når vi ankommer gården ved Glommas bredd. Christian forteller at denne traktoren av mange anses som den mest klassiske John Deere-modellen som er produsert. Nærmere 185 000 eksemplarer ble produsert i perioden fra 1964–1972.

I USA var dette en svært vanlig traktor, ikke ulikt Ferguson sin Gråtass og etter hvert også MF 135 her i landet. Siden alt også den gangen var større i USA, fikk denne gårdstraktoren sekssylindret motor på 6,6 liter og cirka 100 hestekrefter. Utgaver med 5,6 eller 5,9 liters bensinmotor fantes også. To ulike transmisjoner var tilgjengelige, en med vanlig synkronisert girkasse med åtte trinn forover og to bakover, fordelt på to serier. Og en med powershift-girkasse med åtte trinn forover og to trinn bakover var tilvalg, noe denne traktoren har. Du fikk kjøpt John Deere 4020 med eller uten førerhus, og utstyr som luftkjølingsanlegg var også på tilbehørslista. Designet fikk navnet New Generation of Power og var lett gjenkjennelig. De fleste John Deere-entusiaster så på traktoren som selve symbolet på amerikansk kvalitet.

Christians svigerfar kjøpte traktoren fra Felleskjøpet sin avdeling på Grorud helt på begynnelsen av 1980-tallet. Traktoren har i dag gått cirka 7 000 timer og er i god stand. Noen omfattende reparasjoner har faktisk aldri vært utført på traktoren, som stadig er i bruk, for eksempel til harving med tvillingdekk og en seks meters såbedsharv.

– Den er forbløffende lettkjørt og enkel i bruk, nesten 50 år etter at den gikk ut fra fabrikkporten, kan Christian avsløre.

Generasjonsendring

Selv om svigerfar i alle år hovedsakelig drev gården konvensjonelt, hadde Christian egne tanker om endringer når han sammen med Tuva tok over ansvaret.

– Pløying fungerer fint det, men på vår jordtype kan det fort bli veldig tørt og hardt om man vårpløyer. Høstpløying fungerer bedre, men gir også utfordringer. Det er jo heller ikke ønskelig å høstpløye, grunnet erosjon og avrenning. Jeg ønsket å se på om kombinasjonen av skålharving, for å holde ugraset i sjakk, og direktesåing, for å kunne være mer fleksibel og unngå kjøring, ville fungere her, forteller Christian.

Præriemonsteret tar over

Når Christian bestemte seg for å justere drifta mer i retning av redusert jordarbeiding, ble det ganske raskt klart at det trengtes mer effekt, og ikke minst en tyngre traktor enn det gårdens MF 4270 Turbo kunne tilby.

– Masseyen har også vært på gården siden den var ny. Den har sett lite salt og er i bra stand, med bare 2 500 timer på telleren, kan svigerfar fortelle.

Men selv med en ettermontert turbo og effekt på om lag 140 hestekrefter, ble traktoren for liten og lett til å trekke rapid-såmaskina, for ikke å snakke om ei tung skålharv i de bratte bakkene opp fra Glommas bredd. Dermed fulgte Christian med om det kunne by seg en mulighet i markedet.

– Når en John Deere 7520 kom for salg på Finn.no, var det bare å slå til. Så billig trekkraft tror jeg neppe jeg hadde fått tak i andre steder. Både egenvekt og effekt, og ikke minst åtte store hjul som sørger for godt grep, gjør at bratte bakker forseres enkelt, med den tunge Kverneland-skålharva på slep.

I tillegg til arbeid med skålharv og såmaskin brukes traktoren til å trekke kornhenger.

– Det som var viktig for oss, var å ha en traktor med nok motorkraft og helt uten digitale finesser. Å kunne skru litt selv uten laptop, var et must.

Traktoren var i bra stand, og eieren har egentlig ikke trengt å gjøre spesielt mye arbeid på den. Litt lekkasjer og småutbedringer av kledning innvendig i hytta er det eneste som er utført så langt. Den klassiske traktoren fra USA er selvsagt utstyrt med aircondition, som faktisk fungerer. Siden hytta etter dagens målestokk er av det spartanske slaget, er et sett skikkelige Peltor hørselvern greit å ha, når den store motoren tar i skikkelig med den tunge harva på slep. Eieren kan videre avsløre at det krever litt tid å venne seg til præriedrageren, som ikke oppfører seg helt som andre traktorer, for eksempel på vendeteigen.

Modellen ble produsert i Waterloo i Iowa i perioden 1972-1975. Den ble ikke produsert i noe stort antall, men 4 661 eksemplarer var fasiten når produksjonen var avsluttet. Det sies at den var for dyr, men uansett regnes modellen av mange som stamfaren til dagens store John Deere leddstyrte traktorer. Den sekssylindrede motoren på 8,7 liter yter originalt 175 hestekrefter, men Christian kan fortelle at hans traktor er oppjustert litt og yter omlag 200 hestekrefter. Timetallet er moderate 7 000 timer, noe som betyr at den har mange år igjen før den er utslitt. I 1975 kostet en John Deere 7520 26 400 amerikanske dollar, noe som med dagens dollarkurs ville ha blitt cirka 1,35 millioner norske kroner.

Etter det Traktor kjenner til, er det kun to eksemplarer av akkurat denne modellen i Norge i dag.

Christian forsikrer at traktoren ikke vil bli behandlet som noen museumsgjenstand, men at den vil bli benyttet til det den er konstruert for, nemlig å trekke tunge redskaper og gi eieren god valuta for pengene.

John Deere 4020

  • Motor: John Deere 23 EF 25, 6,6 liters slagvolum
  • Motoreffekt: 100 hk
  • Maks. dreiemoment: 353 Nm
  • Transmisjon: John Deere Powershift 16 + 8
  • Hydraulikkapasitet: 76 liter/min.
  • Hydraulikkuttak: Tre dobbeltvirkende
  • Løftekapasitet bak: 2 700 kilo
  • Kraftuttak: Nei
  • Dekk foran: ???
  • Dekk bak: ???
  • Akselavstand: 2 480 millimeter
  • Drivstofftank: 128 liter
  • Vekt: 4 600 kilo (driftsvekt, uten fører/ekstrautstyr)
  • Verdi: Anslått verdi 90 000–180 000 kroner

John Deere 7520

  • Motor: John Deere 8, 6 liters slagvolum, turbo og ladeluftkjøler
  • Motoreffekt: 175 hk
  • Transmisjon: John Deere Powershift 16 + 8
  • Hydraulikkapasitet: 83,3 liter/min.
  • Hydraulikkuttak: Tre dobbeltvirkende
  • Løftekapasitet bak: Ingen
  • Kraftuttak: 1 000
  • Dekk foran: ???
  • Dekk bak: ???
  • Akselavstand: 3 180 millimeter
  • Drivstofftank: 591 liter
  • Vekt: 7616 kilo (driftsvekt, uten fører/ekstrautstyr)
  • Verdi: Anslått verdi 300 000–500 000 kroner