Vårmåneden mai er historie, og registreringsstatistikken viser at det ble satt skilter på 246 traktorer, ned fra 261 samme måned i fjor. Det betyr at trenden med en tilbakegang holder seg. Så langt i år er det satt skilter på 1103 nye traktorer, en nedgang på 109 målt mot fjoråret som viste 1212 traktorer etter fem måneder.

John Deere dro nok en gang hjem seieren i mai, og nå fikk de satt skilter på 78 nye traktorer. I fjor var tallet 85 for mai, så det er en nedgang å spore også for markedslederen. Markedsandelen ble 31,7 prosent i mai, noe som er sterkt

Valtra havnet på andreplass, med 57 registreringer i april, mot 61 samme periode i fjor. Totalt for året har Valtra registrert 242 traktorer, en nedgang på 46 enheter.

I mai går MF tilbake til tredjeplass på lista med 38 registreringer. Totalt har MF levert 187 traktorer i år, så for de røde er dette i praksis som i fjor.

Fjerdeplassen går til Fendt med 24 traktorer. Så langt i år har de levert 179 traktorer, og det er en økning på 35 traktorer sammenlignet med 2022, det er svært imponerende.

Femteplassen går delt til Claas og Deutz-Fahr som leverer 13 traktorer hver. Totalt for året har Claas nå 61 traktorer, mens Deutz-Fahr har 56. Økningen derimot går i Deutz-Fahr sin favør, en økning inneværende år på 26 traktorer er spesielt. Dutz-Fahr har økt sin markedsandel fra 2,48 prosent første fem måneder i 2022, til 5,28 prosent samme periode i fjor. Kun Fendt, som har en mye større total markedsandel har en bedre økning i antall

John Deere sikret seg april – nedgangen i registreringer fortsetter

John Deere trakk det lengste strået i mars- nedgang så langt i år.

CNHi klarer å få ut seks blå og en rød traktorer gjennom sine forhandlere på Jæren og i Alta i mai. Det betyr at Case IH og New Holland nå har en samlet markedsandel på rekordlave 3,9 prosent for 2023. At A-K maskiner ikke fikk fornyet tilliten fra CNHi virker mer og mer uforståelig.

Justering av visning

Fra og med januar 2023 har vi gjort litt endringer på vår statistikkframstilling. Tallene er de samme som før, og kommer fra Statens vegvesen sitt datasystem Autosys. De er bearbeidet av Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV), som produserer tall og fakta om veier og kjøretøy i Norge, for å egne seg til vårt formål.

Målet vårt med endringa er å gjøre opplysningene enda mer lesbare, uavhengig av om du vil lese dem Traktor.no på PC, nettbrett eller mobil. Ved å bruke nye verktøy til selve visualiseringa, gir vi leseren flere muligheter til å se stoffet fra sin synsvinkel.