Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Zetor oppgraderer Forterra til Stage IV

Reduserer drivstofforbruket med 15-20 prosent.

Tsjekkisk traktor på tsjekkiske dekk: Zetor avduket nye Forterra på en stor landbruksmesse i hjemlandet Tsjekkia. Messa åpnet i går, 3. april, og er åpen fram til onsdag. (Alle foto: Zetor)

Zetor, som feirer 70 årsjubileum i år, benyttet den store landbruksutstillingen Techagro i Brno til å lansere en oppdatert versjon av deres Forterra-serie, med en ny motor som overholder utslippskravet Stage IV. Motoren yter opp til 147 hestekrefter uten ekstraeffekt, og har enda bedre moment ved lavt motorturtall enn sin forgjenger.

Mindre dieselforbruk

TIER ELLER STAGE?

Begrepsbruken rundt utslippskravene kan virke ganske forvirrende. Mens det i det ene øyeblikket blir snakket om at en traktor overholder Tier 4 Final, blir det i neste omgang presentert som Stage IV.

Fakta i saken er at EU og USA har hver sine utslippskrav, men at de gjennom de siste årene har vært nogenlunde like strenge. Det amerikanske miljømyndighetene, Environmental Protection Agency (EPA), har døpt sine krav for Tier. EUs miljømyndigheter har derimot valgt begrepet Stage.

Her i Traktor velger vi derfor å benytte sistnevnte, da det er EUs krav som gjelder for traktorene som selges her i landet.

Uavhengige tester gjennomført av Mendel universitetet viser en besparelse på helt opp mot 15-20 prosent under normale arbeidsforhold, sammenlignet med dagens Forterra som overholder Stage IIIB. Oppgraderingen til Stage IV har innebærer SCR-system med adblue og aktivt dieselpartikkelfilter (DPF).

Nye komponenter

Samtidig med alle oppgraderingene omdøpes seriens modeller til Forterra CL, Forterra HSX og Forterra HD, og det harr skjedd en rekke oppdateringer på noen av Forterra-modellene. For eksempel er det nå elektro-hydraulisk betjening av differensialsperren på HL og HSX, PowerShift-automatikk på CL og et nytt instrumentpanel er tatt i bruk i hytta. Det er også kommet intervall på vindusviskene, elektronisk hånd- og fotgass, glasstakluke med solskjerm, endastørre speil og ekstra arbeislys.

Forterra HSX har hittil vært seriens mest solgte i Norden. Modellen har Hitch-Tronic trepunkt, som Zetor og Bosch i fellesskap har utviklet. Styringen sørger flere gange per sekund for en automatisk tilpasning av forholdet mellom trepunktens posisjonskontroll og trekkraftsregulering. Det gjør det for eksempel lett å oppretholde en jevn og ensartet pløyning – også for sjåfører uten erfaring.

LES OGSÅ: Zetor kastet sløret for nytt design

Annonse

LES OGSÅ: Nå får alle Zetor-er røde felger

Zetor har travelt

HCP Nordic, som importerer og selger Zetor i hele Norden, hilser utviklingen velkommen.

– Zetor investerer massivt i produktutvikling og beveger seg oppover i traktorhierarkiet, både hva gjelder utrustning, effektklasser og transmisjoner – og så leverer de nyheter i henhold til tidsplanen, forteller Johnny Hansen fra HCP Nordic.

LES OGSÅ: Zetor feirer 70 år

LES OGSÅ: Zetor Crystal gjenoppstår

Neste artikkel

To dekk i ei pakke fra Michelin