Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Zetor Crystal gjenoppstår

Seks sylindre og 144 eller 163 hestekrefter.

Fra 1964 til 1989 var Zetor-modellen UR2, også kjent som Zetor Crystal, det sterkeste den tjekkoslovakiske traktorfabrikanten hadde å by på. Nå blir den det på ny. Den langsiktige planen til Zetor er å lage større og mer avanserte traktorer opp til 200 hestekrefter.

Deutz-motor

Zetor har innledet samarbeid med Bosch om løfteteknologi, med Ålö om frontlastere og Deutz om motorer. Det siste resultatet fra dette samarbeidet er altså Zetor Crystal, forteller Zetor-importøren HC Petersen i en pressemelding.

Zetor Crystal

Motor: Deutz-motor med 6 057 ccm slagvolum

Common Rail-innsprøyting

Miljøklasse Tier 4i

To modeller med 144 og 163 hk

Trepunkt kategori 3 med 8 500 kg løfteevne

Bosch EH-lift med Hitch Tronic

Hydraulikkapasitet på 85 l/min

Hydraulikkventiler 6+1

PTO med 540/540E/1000/1000E

Fjærende framaksel (tilvalg)

Fjærende hytte (tilvalg)

Støynivå i hytta på 73 dB

Pris: Ikke kjent

Kreftene henter Crystal altså fra en sekssylindret turboladet Deutz TCD 6.1 L6-motor. Motoren gjør bruk av SCR-teknologi og bruker AdBlue, og har common rail-innsprøyting og luft-til-luft-kjøing. I følge produsenten skal Tier 4i-motoren være så dieselgjerrig en tank på 300 liter skal holde til mer enn en dagsjobb på jordet.

30 gir i begge retninger

Transmisjonen har fem gir i to serier og tre powershift på hvert gir, og med hydraulisk vendegir.

5 mekaniske gir i to serier (høy og lav) og tre powershift på hvert gir, altså 30 gir framover og 30 bakover. Det hydrauliske vendegiret arbeider med to våte multilamellkoblinger og kan brukes selv om traktoren er under belastning.

Låner fra Forterra

Også trepunkt, PTO og hydraulikkutrusningen er dimensjonert for at Crystal skal kunne konkurrere med andre traktormerker i klassen, heter det i pressemeldingen fra HC Petersen.

Trepunkten har den nye serien lånt fra Zetor Forterra, som var den første traktorserien i verden som fikk Hitch Tronic-teknologien til Bosch. Det er et avansert elektrohydraulisk løft som flere ganger i sekundet sørger for en automatisk tilpasning av forholdet mellom trepunktens posisjonskontroll og trekkraftregulering.

PTO-en leveres som standard med fire hastigheter, mens hydraulikkapasiteten er på 85 liter i minuttet.

Ny komfort

Annonse

Det er lite som minner om den gamle kantete stortraktoren i hytta til nye Zetor Crystal. Her har konstruktørene til Zetor hatt moderne komfort for øyet. Her er digital instrumentering, justerbart ratt og takvindu med solgardin. Produsenten reklamerer også med et støynivå på pene 73 decibel.

Den kresne kan også få Zetor Crystal med fjærende framaksel og hytte.

En nyhet som Zetor lanserer med Crystal er røde felger. Det vil bli standard også på de andre traktorseriene til Zetor i framtiden.

Allround-traktor

Zetor Crystal er en allround-traktor i markedet for så vel jordarbeiding som til å dra store fôrmiksere. Motoren har ingen boostfunskjon, men leverer 163 hestekrefter hele tida. I følge den nordiske importøren har etterspørselen etter den nye traktorserien vært så stor at HCP enda ikke vet når de er leveringsdyktige.

– En kvalifisert gjetning sier at vi kan levere den første Zetor Crystal i Norge på slutten av året, sier Lars Wear i HCP Norge.

Zetor i utvikling

Han mener Zetor er i en spennende utvikling.

– Zetor løfter virkelig traktorene sine oppover på traktorbransjens rangorden og med et dedikert utviklingsprogram utfordrer Zetor de store merkene på både kvalitet og teknikk. Samtidig holder de fast på å produsere traktorer i Tsjekkia og dermed produsere innenfor EU i stedet for å flytte deler av produksjonen til lavtlønnsområder som Tyrkia, India eller Kina, slik som mange andre gjør. Det forteller med all tydelighet at Zetor ikke går på kompromiss med kvalitet i sine nye traktorer, sier Wear.

Neste artikkel

To dekk i ei pakke fra Michelin