Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

VIDEO: – Valget er ikke tatt av oss i Norge

Se eksklusivt intervju med direktøren for Lantmännen Maskin AS.

Det er duket for store endringer i det nordiske maskinmarkedet, etter at det svenske selskapet Lantmännen Maskin i dag offentliggjorde at de har inngått en ny og utvidet avtale med traktor- og landbruksmaskinkonsernet Agco, som blant annet har Massey Ferguson, Fendt og Valtra i stallen.

Avtalen innebærer en byttehandel, der Lantmännen i Sverige overtar importen av Massey Ferguson i Sverige (fra før av har de Fendt og MF), mens salgsansvaret for Valtra overføres til Agco i Norge og Danmark. Her i Norge er det dermed Agco-eide Eikmaskin som får inn sitt tredje traktormerke i stallen. Samtidig vil Lantmännen Maskin avslutte samarbeidet med tyske Claas, som dermed står uten salgskanaler i de berørte landene.

Hjemmemarkedet går foran

Her i Norge har Lantmännen Maskin vært representert i markedet gjennom det heleide datterselskapet Lantmännen Maskin AS, som ledes av Christian Rafn Schmidt. Han forteller i videointervjuet øverst i artikkelen at det strategiske valget er tatt med henblikk på det svenske hjemmemarkedet, hvor de svenske eierne selv er kunder.

– Og så er vi en brikke i det spillet, som forsvinner.

– Det som tidligere var vår styrke – altså den store sterke, langsiktige eieren med økonomisk ryggrad – har også blitt vår bane, sier Rafn Schmidt.

Endringene vil innebære at Lantmännen Maskin som importør vil trekke seg ut av Norge i løpet av 2016, men om noen andre ønsker å overta firmaet for å drive med noe annet, er både uklart og for tidlig å si.

Claas blir ikke borte

En ting er imidlertid sikkert, og det er at Lantmännen ikke skal drive med Claas. Tyskerne ble informert om saken kun kort tid før den ble offentliggjort, men har en klar ambisjon om å fortsette å selge sine produkter til norske bønder.

– En ting er sikkert; Claas kommer ikke til å bli mindre sett i Norge fremover. De som kjenner Claas vet om at vi er Europas største produsent av landbruksmaskiner – førende på høstemaskiner med 53 prosent markedsandel i Tyskland, 40 prosent i Europa. Og i gjennom mer enn 100 års historie har vi hatt tre eiere som leder av virksomheten! Dette garanterer for stabilitet og kontinuitet – også fremover i Norge, skriver Jens Skifter, Regional Director Middle Europe hos Claas, i en epost til traktor.no.

ALT OM LANTMÄNNEN MASKINS NORGES-EXIT:

VIDEOKOMMENTAR: Dette er Lantmännen-saken

Claas ut av Lantmännen Maskin

Annonse

Valtra går over til Eikmaskin

Valtra og Fendt i sammen

Derfor gifter Lantmännen seg med Agco

Akershus Traktor blir en del av Eik-kjeden

Motsatt vei for Claas i Finland

Ingen dialog mellom HCP og Claas

SE VIDEOINTERVJU MED DE SENTRALE AKTØRENE:

Christian Rafn Schmidt - adm. dir. Lantmännen Maskin AS

Trond Kjempekjenn - adm. dir. Eikmaskin AS

Christian Devantier - direktør for distribusjon for AGCOs produkter i Norden og Baltikum

Neste artikkel

To dekk i ei pakke fra Michelin