Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

VIDEO: Spesiell innhøstingsmetode

Små traktorer i sving med å høste tranebær.

Under et besøk til staten Wisconsin i USA for et drøyt år siden kjørte undertegnede, med reisefølge, forbi noe vi undret oss veldig over hva var. Langs veien lå det systematisk plasserte, store, vannfylte “basseng”, med opphøyde veier mellom. Vi antok først at disse bassengene hadde noe med en form for akvakultur å gjøre, for eksempel dyrking av alger, eller oppdrett av fisk eller skjell.

Men det skulle vise seg at vi tok feil. Under en “klikke-tur” på YouTube noen måneder senere dukket svaret plutselig opp, i form av en rekke videoer som viser høsting av tranebær.

Våt frostsikring

Tranebær har blitt brukt som både mat og medisin i Amerika i uminnelige tider, og særlig rundt den store høytiden Thanksgiving er det meget populært, blant annet til tranebærsaus.

Ifølge en av Youtube-videoene, som du kan se nederst i saken, er tranebærplanten en flerårig plante, som kan bli flere tiår gammel.

Selve veksten foregår ikke i vann, men plantene oversvømmes to ganger årlig, av to ulike årsaker. Den første årsaken er frost. Før vinteren setter inn oversvømmes plantene, og de forblir oversvømt helt til våren. Dette gjør at plantene ikke utsettes for barfrosten, som kan ødelegge bærene. Dette er også den tiden av året som plantene uansett går i “dvale”, og de tåler visstnok helt fint å være under vann i noen måneder.

Annonse

Flytende innhøsting

Den andre årsaken til oversvømming er innhøstinga. Tranebæret har fire luftlommer i midten, som bidrar til at de flyter i vann. I oktober skal bærene høstes, og da fylles bassengene med vann. Deretter kjøres det med maskiner, i dette tilfellet traktorer, som bruker en type rake til å løsne de modne bærene fra plantene. Bærene blir da liggende og flyte på vannoverflaten.

Når alle bærene har flytt opp, samles de sammen med det vi her til lands kaller lenser, som de fleste av oss kanskje forbinder mest med oljeutslipp i havet. Med disse lensene samles bærene rundt innsuget på en stor pumpe, som trekker dem opp, skiller dem fra vannet, og laster dem på lastebiler. Etter at innhøstinga er fullført pumpes vannet ut av bassengene, og nye bær gror videre på plantene.

Under kan du se tre ulike videoer. De to første er del 1 og del 2 av innhøstinga, der man får se en del traktorer i arbeid. Disse videoene er ganske lange, men viser til gjengjeld prosessen godt. Den siste videoen gir en innføring i selve dyrkinga, og bruken av tranebær.

Neste artikkel

De grønne har størst økning