Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

VIDEO: Rydder vei uten hendene på rattet

Autostyrte brøytetraktorer er framtida mener Dataväxt.

Da Lena Maskin inviterte til vinterdemo tidligere i vinter, kunne publikum oppleve noe vi tror svært få har vært med på før. En JCB Fastrac 4220 var rigga klar med Tokvam-fres foran og bak, men det var i førerhytta vi fant det mest interessante. Traktoren var nemlig utrustet med autostyring fra Trimble, med både GPS og RTK-signaler.

VIDEO: Slik er JCBs nye Fastrac 4220

Like enkelt på jorde som på vei

Teknologien er for så vidt kjent fra jordbruket, men utenfor vekstsesong er det trolig svært få som har tatt i bruk hjelpemiddelet det er å la traktoren styre seg selv. I videoen forteller Tron Anders Strømstad fra Dataväxt at det imidlertid ikke er noe som skiller å kjøre en autostyrt traktor på jordet i vekstsesong, eller på vei vinterstid. Strømstad demonstrerer hvordan man enkelt registrerer hvor veien går, slik at man med få tastetrykk kan hente kjøreruta fram igjen når vinteren har kommet, og veien er gjensnødd.

Rydder fjellovergang med GPS

Med 2,5 centimeters nøyaktighet kan dermed traktoren brøyte seg vei, uten at sjåføren må skue etter brøytestikker å følge. Blant annet Jon Odenrud Maskinstasjon har tatt i bruk dette konseptet på Venabygdsfjellet, der entreprenøren har både en John Deere 6215R og en JCB 8250 i aksjon. JCB-en går med plog, men når uværet kommer og veien må stenges, velger Odenrud å ta opp veien igjen med en John Deere med to digre freser.

Annonse

– En ser ikke en dritt, men med autostyring avlastes sjåføren, og resultatet hittil har vært helt nøyaktig, forteller Odenrud til Traktor.

KONKURRANSE: Traktor kårer Årets brøytevideo 2016 – send inn ditt bidrag innen 1. april.

Neste artikkel

To dekk i ei pakke fra Michelin