Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

VIDEO: Landbrukets svar på Tesla er her

John Deere viser el-prototype med 404 hk på Sima.

<iframe width="100%" src="https://www.youtube.com/embed/Q8t81yYWZmM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

På landbruksutstillingen Sima i Paris i månedsskiftet februar/mars viser John Deere fram en prototype-traktor med elektrisk drift. Detaljene rundt traktoren er svært få, men i videoen fra John Deere France (øverst i artikkelen) opplyses det at kraften hentes ut av en batteripakke med 130 kWt-kapasitet.

404 hestekrefter

Batteripakka består av drøssevis av Li-ion batterier med 670 Volts spenning. Til sammenligning er det i Teslas nyeste modeller Model S og Model X mulig å kjøpe ei batteripakke med inntil 100 kWt kapasitet, altså 30 kWt mindre enn John Deeres el-traktor.

Batteripakka gir strøm til to elektriske motorer, hver på 150 kilowatt eller 202 elektriske hestekrefter (elektrisk hestekraft: 1 kW = 1,34 hk, metrisk hestekraft: 1kW = 1,36 hk). Den ene skal sørge for framdrift, den andre til å drive redskaper og andre funksjoner.

Konsept-traktoren skal i følge John Deere være den første traktoren på markedet som helt og holdent er forsynt med kraft fra batterier. Traktoren inngår i deres SESAM-prosjekt (Sustainable Energy Supply for Agricultural Machinery), der de samarbeider med et universitet i Kaiserslautern i Tyskland.

Batteriene lades når traktoren kjører i nedoverbakke.

Krysning av nytt og gammelt

Ved en nærmere titt på traktoren, avslører man raskt at prototype-traktoren ikke er utstyrt med John Deeres siste design. Her er det viktigst å utvikle konseptet, og traktoren har en salig blanding av 6000-serie design i seg. Blant annet har den en hytte fra 6020/6030-serien, mens panseret er hentet fra 6R-serien. På nettet finner man også bilder av traktoren med modellbetegnelsen 7830 på panseret, som her i disse to videoene vi anbefaler til våre lesere som er stødige i tysk.

(artikkelen fortsetter under videoene)

Flere elektriske ideer

Selv om John Deere hevder de er første med strømdrift fra batterier, er strømdrift i seg selv ikke noe nytt. Hybrid-maskiner med både diesel- og el-motorer har vi allerede sett på jordet og i skogen, fra eksempelvis nederlandske Multi Tool Trac og finske Logset. John Deere har også selv syslet med flere elektriske prosjekter opp igjennom.

I 2009 lanserte de konseptet E-Premium, som bestod av en 20 kW-generator montert på veivakslingen på en John Deere 7530. Den gav strøm til en elektrisk kjølevifte og diverse andre motordeler, samt at traktoren kunne levere en effekt på 5 kW gjennom en stikkontakt på bakstussen.

Med nye traktorserier har konseptet blitt videreutviklet, og i dag leveres strømalternativet på 6210RE. Effekten tilgjengelig i stikkontaktene er økt til 20 kW, som kan leveres i enten 230V eller 400V. Nok strøm til eksempelvis å drive en helelektrisk kunstgjødselspreder fra Rauch.

VIDEO: Trylleformlene for lavt dieselforbruk

Utskiftbare batterier

Annonse

Om 20 kW ikke skulle strekke til, kan John Deeres nye Battery Boost være løsningen. Konseptet de viste fram på Sima-utstillingen for to år siden, og som ble tildelt en av utstillingens spesialomtaler, består av en utskiftbar blokk med batterier, montert i en kloss som samtidig fungerer som frontlodd.

Batteripakka kan levere ekstra strøm til en traktor av typen 6RE, utstyrt med en integrert generator, og/eller til elektrisk drevne redskaper. Denne deling av energien blir gjort via en type elektrisk koplingsstykke som følger AEFs (Agricultural Industry Electronics Foundation) standard.

Opptil 107 kilowatt

Det sentrale elementet i systemet er traktoren, som er en avledning av 6RE-utviklingen. Den er utstyrt med flere AEF-toveisuttak og et ledningsnett som tillater at strøm å flyte fra og til det tilkoblede redskapet. Den viktigste innovasjonen er det utskiftbare batteriet i fronthydraulikken, som forvandler traktoren til en hybrid-traktor. Tilkoblet en modifisert 6RE-traktor kan Battery Boost gi opptil 107 kW ekstra kraft.

Hovedfordelene ved «plug-and-play» Battery Boost-systemet er en betydelig reduksjon i drivstoffkostnader, på grunn av fleksibel bruk av bærekraftig energi produsert på gården, og muligheten til å bruke en mindre og svakere traktor kan takle oppgaver der det tidvis er behov for en traktor med mange flere hestekrefter.

Flere og flere gårder rundt i Europa, og da særlig i enkeltland som Tyskland og Danmark, produserer i dag selv strøm fra vindmøller, biogassanlegg og så videre, og tanken er at traktoren skal lade batteriene og ta med seg kreftene ut på jordet. Battery Boost er foreløpig ikke i salg.

Minimalt effekttap

Konkurrenten Fendt har jobbet med sitt konsept X helt siden 1987. Sommeren 2013 visste de fram en 722 Vario SCR, ombygd for å få plass til en generator med 130 kilowatts effekt. Som John Deere argumenterer Fendt med at det er flere fordeler med elektrisk drift:

- Det er effektivt, sikkert, miljøvennlig, fremtidsrettet, komfortabelt og produktivt. Effekttapet er kun fire prosent, svært lite sammenlignet med for eksempel hydraulisk drift. Dessuten er sikkerheten bedre enn ved bruk av kraftoverføringsaksler, og vedlikeholdet er mindre, fortalte prosjektansvarlig Wolfgang Breu til Traktor den gang.

RELATERTE SAKER

John Deere med ekstra energikilde som frontlodd

Elektriske motorer i hvert hjul hos Rigitrac

Elektrisk begeistring fra Fendt

VIDEO: Se dieselelektrisk traktor i arbeid

Hybridteknologi gjør sitt inntog i skauen

New Holland med egenprodusert drivstoff på tanken

Neste artikkel

John Deere vant i september