Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vertikal vinner av Valtra Design Challenge

Designet traktor for dyrking av mat i hydroponiske anlegg.

Tredelt: Vinnerdesignet har tre hovedelementer. Transportbåndene der plantene skal vokse, "traktoren" som skal høste og så plantene, og de selvkjørende boksene som frakter den høstede varen. Foto: Valtra Design Challenge
Tredelt: Vinnerdesignet har tre hovedelementer. Transportbåndene der plantene skal vokse, "traktoren" som skal høste og så plantene, og de selvkjørende boksene som frakter den høstede varen. Foto: Valtra Design Challenge

Nylig ble vinnerne av Valtras designkonkurranse offentliggjort. Konkurransen arrangeres av traktorprodusenten hvert år, og skal stimulere gryende designtalenter til å lage konsepter som kanskje kan bli virkelighetens traktorer i fremtiden.

Flerfunksjonelt tema

I år var det 107 lag med hvert sitt designkonsept som meldte seg på konkurransen. Disse kom fra 32 ulike land, på seks forskjellige kontinenter.

Valtras bestilling til årets deltakere var å designe en flerfunksjonell maskin, slik designerne tror vi vil se dem i 2030. Altså skulle man ikke designe en maskin som bare kunne pløye, eller bare kunne fjerne ugras. Maskinene skal kunne løse alle oppgaver innenfor en produksjon.

I konkurransen deles det ut plasseringer til de tre beste designene, som får henholdsvis 10 000, 3 000 og 1 000 euro i premie. I tillegg blir et utvalg av designene gitt hederlig omtale.

Planter på løpende bånd

Årets førsteplass blir tildelt tre industridesignere basert i Østerrike, som har designet en maskin de har gitt navnet Valtra Vertical. De tre er Benjamin Miller, Jack Morris og Alireza Saeedi.

Annonse

Valtra Vertical skal kunne løse alle oppgaver ved vertikal dyrking av mat, i såkalte hydroponiske anlegg. Anlegget som er skissert i vinnerbidraget består av høye reoler med en type stående transportbånd, som plantene skal vokse i. Valtra Vertical er spesialtilpasset til å operere ved enden av disse reolene, der den ved hjelp av transportbåndene henter plantene inn når de skal høstes. På samme måte skal den også etablere nye planter på båndene, og faktisk skal den kunne gjøre begge deler samtidig. Vanning og tilføring av lys og næring foregår i selve reolene.

For at “traktoren” skal kunne jobbe mest mulig effektivt, tar selvkjørende “kasser på hjul” seg av transporten av ferdigprodusert vare fra reolene, og leverer dem i noen luker i veggen. Hele den vertikale matproduksjonen foregår nemlig innendørs.

De selvkjørende kassene har man flere av per traktor, slik at det alltid er en tom på plass til å ta imot varer når den forrige er full og må kjøre til tømmeplassen.

Vil mette befolkningen

Designerne selv begrunner sitt design med at en raskt voksende verdensbefolkning kommer til å trenger store mengder mat i 2030, og at en av løsningene på dette kan være å dyrke mat innendørs i et styrt miljø. De mener deres løsning kan være med på å øke effektiviteten og avlingspotensialet i vertikale hydroponiske anlegg.

Juryens kommentar er blant annet at de er fornøyde med at designerne har laget et komplett system som gjør en virkelig jobb, og ikke bare en traktor med et kult design. De berømmer også designerne for at de utfordrer måten vi tenker på matproduksjon i dag.

Neste artikkel

John Deere solgte best i Sverige