Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Valtra vil fjernstyre traktoren over mobilnettet

Går sammen med teleselskapet Elisa for å kunne fjernstyre traktoren over 5G-nettet - 100-vis av kilometer unna.

Valtra og det finske telekom-selskapet Elisa har gått sammen om å utvikle en 5G-løsning som gjør det mulig å fjernstyre traktorer via 5G-nettverket ved hjelp av et 360-graders kamera. Løsningen hevdes å være den første av sitt slag i verden.

Annonse

Prosjektets første avduking skjedde under åpningen av Elisas 5G-showroom i Helsinki i mars. Prototypen på styringssystemet som ble vist fram, skal være rigga for fjernstyring av traktorer, hundrevis av kilometer unna.

– Radiostyrte traktorer har vært i bruk i en årrekke, men det har vært innen synsvidde. 5G- revolusjonen innebærer at traktoren nå kan fjernstyres fra hvor som helst, forteller Mikko Lehikoinen, visepresident for salg og markedsføring i Valtra i en pressemelding.

Fjernstyringen skjer ved hjelp av en integrert 5G-tilkobling og et takmontert 360-graders kamera. 5G- nettverket sender høykvalitetsbilder av hvor traktoren ferdes til førerens VR-briller. Sjåføren skal kunne se seg rundt som om han satt i førersetet, takket være at kameraet fanger samtlige vinkler i en sirkel rundt traktoren.

Valtra og Elisa fremhever løsningen som særlig aktuell for kjøring i krevende terreng, eller i omgivelser som kan være farlige for folk og fe.

Neste artikkel

Stortraktoren – fra 50 til 500 hk