Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Svak norsk krone gir kraftig prisoppgang

A-K skrur opp prisene med 10-15 prosent i januar.

Varsler prishopp: A-K-direktør Gunnar Thorud ønsker å være tydelig på at prisene stiger som følge av at den norske krona har svekket seg.
Varsler prishopp: A-K-direktør Gunnar Thorud ønsker å være tydelig på at prisene stiger som følge av at den norske krona har svekket seg.

«Dramatisk prisøkning i januar» -«Invester nå!». Budskapet er tydelig, her er det rene ord for pengene. Den norske krona har svekket seg betydelig den siste tida, og tirsdag denne uken kostet en euro 9,40 kroner. Kursen er den svakeste siden januar 2009.

Resultatet er at alt som importeres, blir dyrere. For A-K maskiner sin del er det snakk om en betydelig prisøkning fra 1. januar, noe de velger å kommunisere helt åpent og ærlig i sine annonser.

-Vi setter opp prisene 10-15 prosent i januar, sier A-K-direktør Gunnar Thorud til traktor.no.

Ærlig kommunikasjon

Thorud og A-K ønsker med sitt tydelige budskap «å vekke opp kundene», samt skape aksept for at man driver forretning.

LES OGSÅ: Små marginer i traktorbransjen

- Vi tror på åpen og ærlig kommunikasjon rundt dette, og vi er tydelige på vår retning. Maskinforhandlere skal ikke være valutaspekulanter, det er ikke det bransjen skal holde på med. Derfor må vi gå over til mer dynamisk prissetting, og ikke henge igjen når vi ser så store svingninger som nå. Bransjen er, og har vært, alt for optimistisk når det gjelder å tro at det går an å ta igjen nedturer i økt salg, fortsetter Throud.

Mange faktorer spiller inn

Dagens situasjon mener han ligner 2008 og 2009, da finanskrisen herjet som verst.

Annonse

- I årene etter har valutaen vært håndterbar, og det har påvirka resultatene i bransjen.

Prisstigningen skyldes for øvrig ikke bare at euroen har steget i pris.

-Euroen har gått opp over 10 prosent, og samtidig har du en konsumprisindeks på 5-6 prosent de siste tre årene. I tillegg blir traktorene mer og mer avanserte, noe som har gitt en prisøkning på 10-15 prosent i teknologi og spesifikasjoner. Eksempelvis er innføringen av Stage IV essensielt her, sier Throud.

Går ikke ut med tall

Etter det Traktor.no erfarer vil også de andre traktorimportørene skru opp sine priser på nyåret, men hvor mye vil de ikke oppgi. I tillegg til A-K maskiner er Felleskjøpet Agri blant de få som har svart på vår forespørsel.

-I likhet med andre bransjer påvirkes også vi av valutakursen. Det er for tidlig å si noe om hva som skjer med prisene i nær fremtid – dette må sees i sammenheng med om kronekursen fortsetter å være lav over en tid, skriver Gro Tvedt Anderssen, kommunikasjonsdirektør for Felleskjøpet Agri i en epost.

-Vi er opptatt av å ha en langsiktighet i våre avtaler, slik at våre medlemmer har et stabilt vareutvalg. Innretningen på avtalene er jo en del av konkurransen i markedet – og er derfor spørsmål vi ikke kan gå inn på, fortsetter hun.

Neste artikkel

To dekk i ei pakke fra Michelin