Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Suksess med traktor og trekkspill

Kåre Ørjedal (72) startet landbruksverksted i 1964 - hjemme i garasjen.

Eierne: Kåre Ørjedal, sammen med datteren Renate Ørjedal og svigersønnen Lars Gøran Persson, som nå har tatt over bedriften. Grunnleggeren selv er fortsatt aktiv med i drifta, både på kontoret og i lastebilen. Alle foto: Tina Brennbakk
Eierne: Kåre Ørjedal, sammen med datteren Renate Ørjedal og svigersønnen Lars Gøran Persson, som nå har tatt over bedriften. Grunnleggeren selv er fortsatt aktiv med i drifta, både på kontoret og i lastebilen. Alle foto: Tina Brennbakk

Kjører du traktor av merke Deutz/Zetor eller har en Krone rundballepresse i nord, har du kanskje stiftet bekjentskap med Ørjedal Maskin AS.

I den lille kommunen Hattfjelldal i Nordland fylke, holder forhandleren til. Kommunen har i dag rundt 1 450 innbyggere, og her startet Kåre Ørjedal (72) opp som servicemekaniker på Zetor i 1964.

- Året før hadde jeg vært på kurs i Trondheim for å lære meg mekanikerfaget, bare 17 år gammel, mimrer Kåre.

Startet i garasjen

Fra 1968 leide han lokaler i Hattfjelldal sentrum, etter å ha hatt verksted i garasjen på hjemgården, og fikk sin første medarbeider. Her startet også salget av traktorredskaper. Salget fikk fart da han begynte å selge steinriver, og disse solgte han etter hvert i hele Nordland. Ei steinrive på den tiden kostet kr. 24000,- og omsetningen økte godt først på 70-tallet.

-Jeg kjøpte et gammelt snekkerverksted i Arborveien i Hattfjelldal, og der har vi holdt til siden. Mot slutten av åttitallet ble verkstedet både utvidet med et påbygg og et lager, forteller Kåre. I 1995 etablerte Ørjedal Maskin AS avdeling i Korgen, som nå har tre ansatte.

Mange ulike merker

Mange traktormerker har også vært innom forhandleren. Det ble solgt Fendt først på 80 tallet. Fiat har vært innom, dette ble slutt i 1993, da A-K bestemte at salget skulle sentraliseres og ble flyttet til Mosjøen.

-Fiat sto sterkt i kommunen her,. Jeg hadde allerede kontrakt på fire traktorer, før den første ble levert, forteller og Ørjedal.

Bedriften har vært forhandler for HCP Norge siden årsskiftet 2001/2002, men solgte også Deutz tidligere som underleverandør for Haugsveen og Fjellstad. Den første Deutz-en ble solgt høsten 1997. Bedriften er medlem i HCP ringen.

-Vi startet med å selge McCormick i 2003 via Lena Maskin, mens Zetor og Lamborghini kom inn i 2005. Siste tilskudd i porteføljen kom i 2006, da vi ble forhandlere for Krone, sier sjefen for Ørjedal Maskin, som også påpeker at han har solgt både kraftfor og gjødsel til sine landbrukskunder frem til 2013.

Rødt og grønt: Ørjedal Maskin er forhandler for HCP Norge, og selger traktorer fra både Deutz-Fahr og Zetor. Det var sistnevnte merke Kåre startet som mekaniker på i 1964.
Rødt og grønt: Ørjedal Maskin er forhandler for HCP Norge, og selger traktorer fra både Deutz-Fahr og Zetor. Det var sistnevnte merke Kåre startet som mekaniker på i 1964.

Datteren har tatt over

Etter over 50 år som leder for et firma som stadig har økt i omfang, har Kåre nå overlatt drifta til sin datter Renate Ørjedal og svigersønn Lars Gøran Persson, som også er selger. Men han er fortsatt aktiv, både på kontoret og i lastebilen som transporterer utstyr og varer.

Bedriften har i dag totalt 15 ansatte, i tillegg til å være godkjent lærlingbedrift. Tre lærlinger har så langt avlagt fagprøve innen landbruksmekanikerfaget, hvorav to fremdeles jobber på verkstedet.

Mest redskap

Omsetningen i fjor var 46 millioner, i dette ligger det ca. 30 % salg av traktorer og 70 % redskaper. Markedsandelen på grasutstyr i Nordland utgjør ca. 35 %. Bedriften har til nå i år solgt 7 traktorer, og 30 nye grasmaskiner. I toppåret 2009 ble det solgt 33 traktorer, men markedet har naturlig nok svingninger opp mot landbruket.

Det er en variert og hektisk hverdag, spesielt i sommerhalvåret, forteller verkstedsjef Rasmus Engen. -Arbeidet på verkstedet består i klargjøring av nye traktorer og redskaper, i tillegg til vanlige reparasjoner. Vi har også 2 verkstedbiler som kjører rundt i hele Nordland og disse betjenes av de fire som er ansatt på verkstedet, sier Engen.

Annonse

Øverst på ønskelista hos mekanikerne og ledelsen er et større verksted, ettersom dagens maskiner stadig øker i størrelse. Det er tidvis trangt inne når nye, store traktorer skal klargjøres i tillegg til slåtte utstyr som skal monteres. Arbeidet på verkstedet deles ca. 50/50 på reparasjoner og vedlikehold, og klargjøring av nytt utstyr.

Variert merkeutvalg

Inne i butikken sitter Knut Dalen, han betjener kunder over disk, svarer på telefoner og holder styr på lageret. Butikken inneholder et variert utvalg av utstyr for bønder, skogsarbeidere og andre som måtte stikke innom. Det selges utstyr fra Kramp, Aase landbruk, BK hengere, Sisu produkter, Stihl motorsager og Viking gressklippere.

Kåre Ørjedal mener selv at det forholdsvis store merke utvalget har gjort at bedriften lykkes.

-I et marked der stadig flere litt mindre forhandlere forsvinner, og merker slås sammen og kjøpes opp, er det viktig å ha flere leverandører. Vi har alltid har vært forsiktig med å skrive under forhandleravtaler der man må knytte seg til bare en leverandør, fastslår Kåre.

Han mener mange bedrifter har bukket under i årenes løp akkurat pga. at leverandøren har blitt oppkjøpt og varene har blitt solgt gjennom andre.

Staben: Blant de ansatte i Ørjedal Maskin finner vi Geir Henningsen (f.v), Rasmus Engen, Knut Dalen, Lars Gøran Persson og Finn Slettfjelli.
Staben: Blant de ansatte i Ørjedal Maskin finner vi Geir Henningsen (f.v), Rasmus Engen, Knut Dalen, Lars Gøran Persson og Finn Slettfjelli.

Satser på varme og fresere

I 1997 startet Kåre sammen med tre andre, samarbeidet med finske Ala Talkkari, og stiftet selskapet ALK Nord. Ala Talkkari har varmeanlegg som hoved produkt, men produserer også snøfresere og sandstrøere til det finske firmaet Hankkija.

-Ala Talkkari produserte da kun V-freser, men i samarbeid med oss ble det utviklet to-trinns snøfresere som i dag selges under navnet Nordtek. I begynnelsen var ALK Nord mye involvert i utviklingen, men i dag er ingenørene hos Ala Talkkari erfarne og gjør sine justeringer underveis, forteller Kåre.

Snøfresere og sandstrøere leveres i alle størrelser, fra de minste og til de største som er beregnet for entreprenører. ALK hadde i 2017 en omsetning på 2,2 millioner.

Trekkspill og traktor

På fritiden er Kåre også en habil trekkspiller, og noen drar kanskje kjensel på navn som Susendalingan og Kåre Ørjedals orkester. Som han selv sier, spillinga tok mye tid før, da spilte de nesten hver helg. Nå er det blitt lite og ingenting, for tiden strekker ikke til.

- I løpet av disse 50 årene har jeg kun hatt en ukes sammenhengende ferie, sier Kåre.

Om fremtiden vil han ikke si så mye, men håpet er selvfølgelig at firmaet består nå som neste generasjon har overtatt.

- Barnebarna planlegger allerede hvem som skal gjøre hva når de er innom på kontoret. Så hvem vet, kanskje blir det 50 nye år i den lille bygda i Nordland, ler Kåre.

Neste artikkel

Kast ikke stein i glasshus