Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Starter returordning for brukte kjettinger

Selv om en kjetting er utslitt, er mesteparten av materialet igjen. Nå vil flere leverandører sørge for at kjettingen kommer inn i et evigvarende kretsløp

Retur: Nå kan du snart returnere gamle kjettinger og få rabatt om du skal handle nye. Arkivfoto: Traktor
Retur: Nå kan du snart returnere gamle kjettinger og få rabatt om du skal handle nye. Arkivfoto: Traktor

Lilleseth Kjetting jobber denne høsten med å innføre en panteordning for brukte kjettinger. Selskapet opplyser at de alene har levert i alt 75 000 tonn med kjetting på det norske markedet gjennom 74 år. For å sette det i perspektiv tilsvarer dette en strekning på 3000 kilometer eller Norge på langs, om kjettingene ble lagt etter hverandre. Fordi kjettinger består av relativt rent stål ønsker selskapet at det skal bli mulig å gjenvinne det som er skrapmetall for kunden.

Egne containere

I første omgang skal returpunktet være i form av en container stasjonert hos forhandlerne rundt om. Tanken er at du skal kunne levere inn et sett med kjettinger, uavhengig av merke, og deretter få rabatt på nye kjettinger fra Lilleseth.

Returcontainer for kjettinger: Fra venstre Stine Lilleseth, Ida Gulbrandsen, Ingvild Fuglerud i Lilleseth Kjetting AS. Foto: Privat.
Returcontainer for kjettinger: Fra venstre Stine Lilleseth, Ida Gulbrandsen, Ingvild Fuglerud i Lilleseth Kjetting AS. Foto: Privat.

- I starten vil det gis ekstra rabatt på nye kjettinger som du får ved retur av kjetting, forteller markedssjef Stine Lilleseth. På sikt ser selskapet for seg en mer automatisert returprosess, der kunden får en rabattkupong eller en kode tilsendt på telefonen.

- Per i dag vet vi ikke helt hvor langt vi skal strekke automatikken, men teknologien finnes allerede. Vi er i tett samarbeid med Innovasjon Norge, Klosser Innovasjon og Telenor med utvikling av fremtidens returcontainer, sier Lilleseth.

Nøsted vil hente hos bonden

Også Nøsted & AS som leverer Trygg kjetting introduserer denne høsten kjetting-retur sammen med sine forhandlere. Selskapet skriver i en pressemelding at de gir rabatt på opptil 350 kroner på nye kjettinger, om du leverer inn slitte kjettinger. Ordningen skal blant annet gjelde hos kjedebutikker i Felleskjøpet, A-K maskiner og EIK-senteret.

- Vi vil forsøke å benytte returbiler for å minimere transportbehov, sier salgs- og markedsdirektør Kjetil Aukland i Nøsted & AS.

- I Sør-Norge vil vi i mange tilfeller også hente returkjettingen i forbindelse med kundebesøk. Når det ikke skaper unødig transport, sørger vi for at returkjettingen ender ved fabrikken i Mandal, og blir smeltet om og benyttet i støperiprodukter ved det lokale støperiet, sier Aukland. Selskapet vil også vil donere 30 kroner per innleverte kjettingpar til miljøorganisasjoner som jobber for å redusere plast i verdenshavene.

Neste artikkel

Snørik vinterdemo i Ringsaker