Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Spesiell traktor med automatisk kobling

Se video av prototypen til østerrikske Syn Trac

På Agritechnica finner man ufattelig mange mer eller mindre spennende nyheter og konsepter. Et av konseptene som vekket Traktors interesse var østerrikske Syn Trac. De har utviklet en ganske spesiell traktor. Enkelte omtaler den som en moderne Fendt Xylon, mens andre mener den ser ut som en teleskoplaster uten lasteren.

Styring på alle hjul

Traktoren i seg selv består av ei romslig hytte, plassert på toppen av et understell med fire like store hjul. Under hytta sitter motoren, en 9,3 liters sekssylindret Cat-motor på 420 hestekrefter.

Hjulene, som er plassert ytterst i hvert hjørne av maskinen, har tre ulike innstillinger for styring. Man kan velge å svinge med framhjulene, eller å svinge med alle fire hjulene. I tillegg er det mulig å la traktoren gå i såkalt hundegange, altså at ingen av hjulene går i samme spor på jordet.

Byggesett

Syn Trac i seg selv er en forholdsvis kompakt og liten maskin, til tross for den oppgitte vekten på hele 10,3 tonn. Foran og bak har den et spesielt type redskapsfeste, som gjør at alle tilhengere og redskaper kobles inne fra hytta. Selvfølgelig under forutsetning av at de fra før er påmontert "motstykket" til Syn Tracs koblingssystem.

Annonse

Av det vi kan se i produsentens egen video om Syn Trac, som du kan se nederst i denne saken, er det ingen begrensning for hvilke redskaper som kan kobles til. Både rundballepresser, slåmaskiner, snøfresere, dumperhengere og kraner er vist. Riktignok er de fleste redskapene vist i form av konsepttegninger, men det sier i alle fall litt om ambisjonene.

Trekkstenger og PTO er ikke integrert i selve traktoren, men er en modul som kobles på når dette er nødvendig å bruke. Også frontlasteren er laget som et slags modul, som visstnok enkelt kan kobles av og på. Konseptet bygger på at all kobling skal skje automatisk, slik at føreren ikke trenger å forlate hytta. Alle innstillinger og tilkoblinger styres fra en berøringsskjerm.

Ekstramodul

I tillegg til at ganske tradisjonelle tilhengere og redskaper kan kobles til Syn Trac, har de også et eget modul med en egen aksling, som kan kobles på bak traktoren. Den får da seks hjul, som vist på bildet øverst i artikkelen. Denne modulen kan for eksempel utstyres med ei strøkasse som her, eller med andre redskaper. Modulen kan også brukes til å bære ei batteripakke, som kan brukes til å drive ulike redskaper.

Ifølge nettstedet profi.com er det planlagt at fire maskiner skal gå på testing i 2018. Dersom disse testene er vellykkede vil traktoren trolig komme på markedet tidlig i 2019. Det samme nettstedet skriver at prisen på Syn Trac foreløpig er svært usikker, men at et grovt estimat antyder cirka 300.000 britiske pund. Etter dagens kronekurs vil det tilsvare i underkant av 3,4 millioner kroner.

Neste artikkel

VIDEO: Gras, ku og jakt - og pløying i snø