Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Positivt resultat for A-K Maskiner

Har snudd de siste årenes tap til overskudd.

Snuoperasjon: Erik Grefberg ble hentet inn til A-K Maskiner i august 2016 for å snu trenden med store underskudd. I 2017 endte landbdbruksmaskinselskapet på 5,7 millioner i pluss. Foto: Trond Martin Wiersholm

Ifølge tall tatt ut fra deres eget regnskap, har A-K Maskiner hatt store underskudd hvert år siden 2013. De verste årene har vært 2014 og 2016, da underskuddet endte på over 71 millioner kroner. I august 2016 ble Erik Grefberg hentet inn som administrerende direktør for å snu den negative trenden. Regnskapene for 2017 er nå gjort opp, og bunnlinja viser 5,7 millioner i overskudd.

Hardt arbeid som gjelder

Finansavisen, som først omtalte saken, lister opp seks punkter der Grefberg forklarer det forbedrede resultatet. Her trekkes det fram bedre avtaler med leverandører, bedre kontroll på lagerbeholdning, en ny og forbedret fraktavtale, og endring av markedsføringsstrategien. I tillegg har hovedkontoret kuttet i antall stillinger, og man skal bruke mindre penger på lokale messer og reising.

Til traktor.no sier Grefberg at alle disse punktene er viktige for at resultatet endelig har vippet over på positiv side, men han mener at den viktigste årsaken til forbedringen er hard arbeid.

- Mange sier at man ikke skal jobbe hardere, men smartere. Ja, man skal selvfølgelig jobbe smartere, men til syvende og sist må man også jobbe hardere. I A-K har det blitt jobbet hardere i 2017 enn på lenge, og det har gitt resultater.

Grefberg legger imidlertid vekt på at resultatet fortsatt ikke er så godt som det bør være, men at det er en start.

- Resultatet er bedre enn før. Bra er det fortsatt ikke, men bedre enn før. Vi må fortsatt jobbe for å komme enda høyere opp i ytelse.

Annonse

Positivt for kundene

På spørsmål om hvordan endringene vil påvirke A-Ks kunder svarer Grefberg at det kommer til å bli utelukkende positivt for dem. Han forteller at overskuddet gir mulighet til å bruke mer penger på blant annet kursing av ansatte. Både mekanikere, maskinselgere og butikkansatte får mer kursing. Utdanning av ansatte har ifølge Grefberg vært en av tingene som har blitt nedprioritert når økonomien har vært dårlig.

- Vi selger ikke bare maskiner, eller deler i en eske. Vi selger også kunnskap og løsninger. Derfor må våre ansatte være gode på det vi driver med, sier han.

Et annet satsingsområde for A-K i 2018 blir å gjøre endringer i butikkene på alle A-Ks avdelinger. Firmaet Butikkonsept AS er hentet inn for å redesigne butikkene, og i tillegg kommer det en rekke produktnyheter.

- Vi har inngått avtaler med noen sterke merkevarer, som blir å finne i våre butikker framover, forteller Grefberg.

Neste artikkel

New Holland lanserer trinnløs T5