Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Orkel ned fra tronen, Weckman og Foss-Eik forbi

I et ellers stabilt marked mistet FK Agri markedsandeler.

Weckman har etter flere år som nummer to, klatret til topp i registreringsstatistikken for traktorhengere. (Foto: Espen Syljuåsen)
Weckman har etter flere år som nummer to, klatret til topp i registreringsstatistikken for traktorhengere. (Foto: Espen Syljuåsen)

«Orkel troner fortsatt på tilhengertoppen». År etter år har vi startet vår omtale av traktorhengerstatistikken på denne måten, men nå er en æra over. Som vi skrev i september hadde Weckman da allerede klatret forbi Orkel, og på tredjeplass fulgte en topptrent jærbu ved navn Foss-Eik. Tempoet deres tilsa at også de ville gå forbi Orkel før året var omme, og vår analyse slo ikke feil.

Mange hengertyper og -merker

Tallenes tale er at Weckman topper statistikken med 347 hengere, Foss-Eik følger på med 303 før Orkel er forskjøvet til en tredjeplass med 286. Sammen står trioen for mer enn 40 prosent av det totale antallet av nyregistrerte hengere.

Statistikken er som tidligere år en godtepose ala «Godt og blandet», med lette og tunge dumperhengere, maskintraller, dyrehengere og dessverre også noen bilhengere. Sistnevnte utgjør imidlertid en forsvinnende liten andel, men uten å korrigere for disse kan det se ut til at markedet er i vekst. Eksempelvis har BK-hengeren av uforklarlige årsaker kommet inn i statistikken, og bidrar med 45 av de 46 hengerne som bunnlinja vokser med. Korrigert for Tysse og BK-hengerens vekst, konstaterer vi derimot at markedet står på stedet hvil. Totalt er 55 ulike merker representert i statistikken.

Orkel, Junkkari og Palmse Metall er merkene som faller mest, mens Foss-Eik, Weckman og Pronar kaprer markedsandeler.

Orkels fall

Norskproduserte hengere har i alle år vært attraktive på hjemmebane, og Orkel hadde ved inngangen til årtusenet en markedsandel på rundt 30 prosent. Førsteplassen har vært god og trygg i årene etter, men markedsandelen har stadig gått nedover.

Både Foss-Eik og Weckmann klatret i fjor forbi Orkel.

Etter at A-K maskiner i mange år var landets største hengerleverandør, kom Felleskjøpet Agri og kjøpte produksjonsrettighetene til Orkel-hengerne i 2013. Det motvirket ikke den negative utviklingen, og faktum er at antallet Orkel-registreringer er nær halvert på ti år.

– Vi kan ikke si oss fornøyd, det er ikke noe hemmelighet, kommenterer Hans Petter Eik, produktsjef for Orkel hos Felleskjøpet Agri.

Hans Petter Eik, produktsjef for Orkel hos Felleskjøpet Agri.

Sammen med sin overordnede, Dagfinn Sand, sjef for traktor, tresker og redskap, har de nå tett dialog med Orkel for å snu utviklingen.

– Dette er ikke i forhold til ambisjonsnivået, og det er klart dette er en negativ sak for oss. Vi har et produkt som er godt, og har nå lagt en plan for hvordan vi skal sikre plassen vi føler vi bør ha i 2017. Blant annet skal hengerne få samme et nytt utseende, slik vi kjenner fra resten av Orkel-produktene, også jobber vi hele tida med utvalget. Det er utrolig viktig å ha modeller som treffer markedet, understreker duoen.

Orkel-eier Jarl Gjønnes ønsker ikke å kommentere statistikken, og viser til at det er Felleskjøpet som er teknologieier og markedsfører av deres hengere.

Siden oppkjøpet av rettighetene til Orkel-hengerne i 2013, har Felleskjøpet Agri opplevd fall i markedsandelene.

Et etterlengtet steg opp

Hos Sisu Produkter er stemninga naturligvis en del bedre, og Jørgen Thingelstad synes statistikken er artig lesning.

– Mye hardt arbeid over mange år, kombinert med gode produkter, har ført oss hit. Så vet vi jo og at det har skjedd mange endringer i markedet. Aktører med store sortiment har kanskje prioritert traktormarkedet først, mens andre har søkt til enklere salg, som en traktorhenger er. Usikkerheten fører og til at en del forhandlere som ellers kanskje ville drevet med egenimport, søker trygge havner. Sisu er en slik, mener Thingelstad.

Han understreker at markedslederposisjonen ikke skal ligge på latsida, selv om de nå har blitt markedsleder.

– Det at en blir markedsleder ett år er ikke noen hvilepute. Sammen med forhandlere og produsenten vil vi jobbe hardt for å se til at vi har de rette modellene, uttaler Thingelstad til traktor.no.

Jørgen Thingelstad, produktansvarlig og selger i Sisu Produkter.

Stor suksess med skreddersøm

På Bryne øker antallet forbrukte ruller med sveisetråd år for år. Einar Bilstad startet sitt hengereventyr i 2007, da han først kjøpte opp Foss-Eik, før han senere samme år kjøpte opp Sele-Sveis og slo de to bedriftene sammen. Den sindige jærbuen ønsker ikke å bruke mer tid enn nødvendig på å kommentere statistikken, men slår fast at strategien om å legge stein på stein har fungert godt. Året før han tok over ble det registrert 113 Foss-Eik-hengere, ti år etter er antallet nesten tredoblet.

Annonse

– Det er alltid «jilt» å se at det går den rette veien, kommenterer Bilstad.

Foss-Eiks utviklingskurve er svært imponerende, med jevn vekst over de siste fem årene. Tar man i tillegg med i beregningen at de nesten utelukkende produserer skreddersydde hengere, og det til en relativt høy pris, skulle man tro at Bilstad allerede har bestilt kake for å feire. Men det gjør han altså ikke.

– Til å drive med den skreddersømmen vi driver med, synes jeg det er bra at vi kommer opp i det volumet. Fjoråret var veldig bra, vi var fullbooka for hele året allerede på våren, men det mistet vi nok også noen kunder på. Mange entreprenører ønsker gjerne å bytte traktor og henger samtidig, og da har de ikke tid til å vente. Leveringstiden hos oss har vært alt fra 3 til 6-7 måneder. Jobben vår har av den grunn vært å få ned leveringstida, framhever Bilstad, som vet at merket har rykte på seg for nettopp lang ventetid.

Einar Bilstad, eier og daglig leder for Foss-Eik Mek. Verksted.

En av måtene de har frigjort kapasitet i produksjonshallen er å kjøpe inn pre-fabrikkerte stålplater til de modellene de selger mest av.

– Vi jobber tett med stålverket SSAB hvor vi kjøper stålet. I stedet for å få alt inn som råmateriale, får vi profiler og plater kappet og formet ferdig på mål. Det har vi kunne gjøre først nå som vi har kommet opp i et visst volum, forteller Bilstad.

Norskprodusert

Bedriftseieren tillegger først og fremst sine ansatte æren for utviklingen.

– Det er de ansatte som skal ha honnøren. Vi er veldig opptatt av kvalitet, og jobber hele tiden med å forbedre oss på dette. Vi er hele tiden i tett dialog med kundene, som er flinke med å komme nye ideer. Det går aldri to like hengere herfra i løpet av en uke, opplyser Bilstad, som kan rusle tre etasjer ned trappa fra kontoret for å inspisere produksjonen.

– Om jeg skulle fly til Polen hver gang, så hadde det vært mye mer tungvint å få dette til. Vi skal produsere i Norge, og når det kommer til pris koster kvalitet i utlandet òg. Vi ser det gang på gang om vi får sammenligne likt mot likt, så er det ikke den store forskjellen når alt kommer til alt, mener Bilstad.

Bjarne Kalberg (se Traktor nr. 3/2016) er blant kundene som har skreddersydd en Foss-Eik-henger etter eget ønske. En treaksla henger, slik som på bildet, har imidlertid ikke blitt produsert av jærbedriften i 2016, og gjennomsnittstonnasjen har i følge Bilstad gått noe ned. Likevel mener han Foss-Eik ville toppet statistikken om man målte etter omsetning.

Foss-Eik-hengerne selges kun gjennom forhandlere, der Felleskjøpet Rogaland Agder og Eiksentrene utgjør det største volumet.

– Vi har langsiktige planer med forhandlerne våre, og vi har gode selgere som har tro på produktet vårt, og som spiller på lag med oss. Det siste året har flere forhandlere tatt hengere inn til lager, blant annet lettdumpere som vi har kjørt kampanje på. Dette har skapt flere salg, og redusert leveringstida. For skreddersøm kommer leveringstid alt an på hvor mye ekstra kunden vil ha. Her er det nesten ingen begrensninger, vi leverer det kunden vil ha – i alle farger og fasonger. Det er spesialhengere vi liker best, der vi kan monterer på mest mulig ekstra, gliser jærbuen.

Traktor.no oppsummerer traktoråret 2016:

Slik endte traktoråret 2016

FK-sjef: – Vi er der vi skal være, på topp

Tiårets nest beste for Massey Ferguson

Importør- og forhandlerskifte til tross - Valtra vokste i 2016

Store modeller gir New Holland vekst

Case IH Har startet opphentingen

Kraftig økning i importen av brukte traktorer

Neste artikkel

Eiksenteret Lier flytter