Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

New Holland størst over 150 hk

Mer enn én av fem er blå.

Illustrasjonsfoto: Espen Syljuåsen
Illustrasjonsfoto: Espen Syljuåsen

Valtra var i flere år «størst blant de største», og brukte dette flittig i sin markedsføring. Fra 2012 har imidlertid pilene pekt nedover, og i 2013 overtok John Deere posisjonen som største merke over 150 hestekrefter. I samme periode la New Holland-selgerne stein på stein, og i 2014 klarte New Holland å gå forbi begge de tidligere markedslederne, og kapre førsteplassen.

Flere større traktorer

Massey Ferguson har hatt tilnærmet lik utvikling som New Holland, og endte opp med å gå forbi Fendt, som de senere årene har ligget jevnt rundt 15 prosents markedsandel. Tetfeltet er dermed mye mer samlet enn før, i et effektsegment som faktisk vokste i antall traktorer fra 2013 til 2014.

Setter vi derimot grensa på 200 hestekrefter og oppover, går markedet svakt tilbake. Historikken er lik som segmentet fra 150 hk og oppover, Valtra ledet an fram til 2012, før John Deere tok over i 2013. Her var det derimot ikke New Holland, men Fendt som overtok førsteplassen i 2014.

Utslag av ny landbrukspolitikk?

Jo lengre ned i effektklassene vi beveger oss, jo dystrere blir tallene. Eksempelvis gikk markedet tilbake med hele 493 traktorer i segmentet fra 90-119 hestekrefter, fra 2013 til 2014. Når totalen havner på 942 traktorer, betyr det at nedgangen er på 34 prosent.

Annonse

Dette segmentet representerer den typiske landbrukstraktoren, gjerne på et husdyrbruk der den går med frontlaster. Trolig er det uro rundt rammebetingelsene i landbruket som gir det store utslaget i dette segmentet, mens markedet for de største traktorene er mer stabilt fordi kundene er store entreprenørfirma og gårdsentreprenører som driver med vegvedlikehold.

Les også: Slik endte traktoråret 2014

Les også: Svak norsk krone gir kraftig prisoppgang

Les også: Slik utviklet traktorsalget seg i landets fylker i 2014

Neste artikkel

To dekk i ei pakke fra Michelin