Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

JCB 4000-serie med ny teknikk under skallet

Leveres nå med Stage V-motor, forsterka aksler, større nyttelast og økt hydraulisk kapasitet

(Foto: Lars Raaen)
(Foto: Lars Raaen)

JCBs nye 4000-serie ble først vist fram under Agritechnica 2019. Vi tok turen til Rosendal Maskin for å få vite mer om den gromme traktoren som nå har fått ny Stage V-motor og dessuten en rekke andre oppgraderinger.

Rimeligere maskinhold

Serviceintervallet på motorolje- og filter er økt fra 500- 600 timer. Motorene har også fått hydrauliske ventilløftere som ikke krever justering som for den tradisjonelle løsningen med ventilfjærer. JCB hevder med dette at servicekostnadene for motoren nå skal kunne reduseres med opptil 20 prosent.

Eksosbehandlinga skjer gjennom dieselpartikelfilter, SCR og DOC, hvor de to siste teknikkene allerede er i bruk på maskinene med Stage IV-motor. Utstyret for eksosrensinga er samla på høyre side av hytta, og har ikke gått på bekostning av førermiljøet, hverken sikt- eller størrelsesmessig. Den nye motoren har også en funksjon som stopper den automatisk om traktoren har stått lengre enn 15 minutter på tomgang, hvilket skal forlenge partikkelfilteret levetid og redusere antallet timer motoren går unødvendig. Systemet kan selvsagt deaktiveres om sjåføren har behov for at motoren går, f. eks under oppvarming av hytta om vinteren. Det faste tomgangsturtallet er endra fra 1000 til 850 omdr. per min. for å sikre ei mer behagelig innkobling av kraftuttak og aktivering av transmisjonen som forøvrig kommer fra Fendt.

Kraftigere tvers igjennom

JCB 4000 leveres i størrelser fra 160-220 hestekrefter, hvor primært største modell, JCB Fastrac 4220 blir tatt inn til Norge

– De tekniske oppgraderingene på 4000- serien er langt større enn at traktoren har fått avgassrensing for å imøtekomme utslippskravene i Stage V. Akslene er av en ny, kraftigere konstruksjon med doble bremsekalippere som gir traktoren ei totalvekt som er 33 prosent større enn foregående generasjon, med andre ord 14,5 tonn. Akslene er dessuten forsynt med hydraulisk, full differensialsperre, og takler tvillinghjul helt opp til dekkstørrekse 600 / 70R30 både foran og bak, forteller salgsansvarlig for JCBs landbrukslinje, Øystein Baraas.

De kraftigere akslene gir JCBs nye 4000-serie ei tilltatt totalvekt på 14,5 tonn.
De kraftigere akslene gir JCBs nye 4000-serie ei tilltatt totalvekt på 14,5 tonn.

Med større totalvekt, følger naturligvis oppgraderinger av traktorens øvrige funksjoner. JCB Fastrac 4000 har fått et kraftigere fjæroppheng, og samtlige modeller løfter nå 7 tonn i trepunkten som standard. Hydrualikkpumpa har fått en kapasitetsøkning på 35 prosent i forhold til foregående generasjon og gir nå 200 liter per minutt. Traktoren har også fått en ny trekkrok som er trukket lengre tilbake fra traktorkroppen enn tidligere, og derved tillater krappere svingvinkel for tilhengerdraget.

Trepunktsløftet klarer nå 7 tonn, selv på modell 4160. Hyraulikkpumpa gir 200 liter olje per minutt.
Trepunktsløftet klarer nå 7 tonn, selv på modell 4160. Hyraulikkpumpa gir 200 liter olje per minutt.

Håper på endringer i regelverket

JCB Fastrac kan leveres med makshastighet på henholdsvis 40, 50 og 60 kilometer i timen som standard. Rent konstruksjonsmessig er traktoren helt lik om den går i 40 eller 60 km/t. Rosendal Maskin håper derfor at det på sikt kan bli mulig å registrere traktoren opp og ned i hastighetsklasse etter eierens preferanse.

– Myndighetene krever at traktoren registreres med ei fast makshastighet som per nå ikke kan endres lovlig. Vi håper at det med tiden vil være mulig å registrere traktorene opp og ned ved behov. Justering av maksimal kjørehastighet kan enkelt endres fra fabrikken gjennom en unik Pin-kode for å få tilgang til softwaren for transmisjonen. De aller fleste av traktorene våre leveres med 60-kasse. Om en kunne registrert disse ned til maks hastighet på 40 og 50 kilometer i timen ved videresalg, ville populariteten og annenhåndsverdien, særlig i landbruket trolig blitt langt større, hevder Baraas.

Neste artikkel

Et Icon er født