Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ingen dialog mellom HCP og Claas

HCP-sjefen avkrefter rykter om kontakt.

Lars Wear, administrerende direktør i HCP Norge, avkrefter at det hittil har vært dialog mellom dem og Claas. (Foto: Dag Idar Jøsang)
Lars Wear, administrerende direktør i HCP Norge, avkrefter at det hittil har vært dialog mellom dem og Claas. (Foto: Dag Idar Jøsang)

– Vi har hatt veldig mange telefoner; hva gjør HCP? Har vi vært i Tyskland, har vi ikke vært i Tyskland, det er mange spekulasjoner der ute, sier Lars Wear, administrerende direktør for HCP Norge.

Datterselskapet til den danmarksbaserte familiebedriften er den eneste utenom «de fire store», som er representert med forhandlere over hele det langstrakte Norge. Mange har derfor rettet sine tanker mot HCP, når spørsmålet om hvem Claas skal gå til for å finne nye salgskanaler, reises. At Wear tidligere har en lang karriere hos Lantmännen Maskin, og dermed kjenner og har jobbet tett med Claas i en årrekke, forsterker spekulasjonene.

– Det har ikke vært noen kontakt, forhandlinger eller møter mellom HCP og Claas. HCP er godt fornøyd med det vi har i dag. Selskapet har vært gjennom strukturendringer, uten å tape mange millioner, og er klare for å ta markedsandeler. Men vi skal alltid sondere terrenget, hva er tilgjengelig, og hva er mulig?

Hva HCP gjør om Claas banker på, ønsker ikke Wear å spekulere i, men i følge han har det danske morselskapet god økonomi, solid og stor nok til å drive mye større enn det de gjør i dag. Han er imidlertid ærlig på at salgsapparatet rundt i Norge, har varierende grad av økonomiske krefter.

– Utenom de gjenstående tre store aktørene, er det bare vi som har landsdekkende forhandlernett. Noen er veldig svake, noen er veldig sterke. Noen er kanskje for svake til å ta en vekst.

Wear er for øvrig overrasket over beslutningen til sin tidligere arbeidsgiver, Lantmännen Maskin.

– At Valtra skulle over til Eik, det var ingen bombe. Men at Lantmännen ikke satser på Claas, det er en bombe!

Men burde ikke Claas forutsett dette, og startet planlegging av en struktur utenom Lantmännen Maskin?

– Jeg tror nok at Claas hadde sett en annen utvei på dette. Selv har jeg snakket om at en splittelse ville komme helt siden 2008, og forventa at dette ville skje et år etter jeg slutta hos Lantmännen. Da var det store diskusjoner mellom Claas og Agco. Claas ble jo litt nummer to på traktorsida, de ville jo selge Valtra-traktorer hos Lantmännen. Det måtte jo Claas reagere på, så at dette ikke har skjedd før forundrer meg.

ALT OM LANTMÄNNEN MASKINS NORGES-EXIT:

VIDEOKOMMENTAR: Dette er Lantmännen-saken

Claas ut av Lantmännen Maskin

Valtra går over til Eikmaskin

Valtra og Fendt i sammen

Derfor gifter Lantmännen seg med Agco

Annonse

Akershus Traktor blir en del av Eik-kjeden

Motsatt vei for Claas i Finland

Ingen dialog mellom HCP og Claas

Norges høyeste markedsandel på Claas

Første Claas-forhandler er klar

Lantmännens største private forhandler velger Claas

Agco gjentar svensk giftemål i Tyskland

Sverige går foran i Agcos nye strategi

SE VIDEOINTERVJU MED DE SENTRALE AKTØRENE:

Christian Rafn Schmidt - adm. dir. Lantmännen Maskin AS

Trond Kjempekjenn - adm. dir. Eikmaskin AS

Christian Devantier - direktør for distribusjon for AGCOs produkter i Norden og Baltikum

Jens Skifter - regionsjef i Claas

Neste artikkel

To dekk i ei pakke fra Michelin