Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Helmut Claas er død

Maskin-pioneren ble 94 år gammel

Familieselskap: Helmut Claas døde denne uken, 94 år gammel. Neste generasjon har allerede overtatt driften av Claas Group som dag styres av datteren, Cathrina Claas-Mühlhäuser. Arkivfoto: Claas
Familieselskap: Helmut Claas døde denne uken, 94 år gammel. Neste generasjon har allerede overtatt driften av Claas Group som dag styres av datteren, Cathrina Claas-Mühlhäuser. Arkivfoto: Claas

Helmut Claas, mangeårig administrerende direktør og deretter styreleder i aksjonærkomiteen i Claas, døde tirsdag 5. januar i en alder av 94 år.

I en pressemelding utsendt av selskapet står det at familien, pårørende og ansatte nå er i sorg og at en hel bransje har mistet en betydelig forretningspersonlighet.

Helmut Claas ble født i 1926 i Harsewinkel. Foreldrene hans, August og Paula Claas, ledet et lite landbruksmaskinfirma med rundt 100 ansatte. Etter landbruksstudier i Paris, overtok han etter hvert planleggingen og etableringen av en Claas-distributør i Frankrike, og kom til foreldrenes familiefirma i Harsewinkel i 1958. Her jobbet han først og fremst innenfor sitt spesialområde, som var ingeniørfag og i 1962 ble han utnevnt til administrerende direktør i selskapet.

Helmut Claas sitt spesielle fokus var alltid på å utvikle banebrytende landbruksmaskiner. Både skurtreskermodellene Dominator og Lexion, snitteren Jaguar og stortraktoren Xerion ble utviklet under ledelse av Helmut Claas.

I 2003 lyktes han å ta et viktig skritt ved at Claas overtok den komplette traktorvirksomheten fra Renault Agriculture i Frankrike.

Helmut Claas har heller ikke manglet annerkjennelse for sitt arbeide. Han er blant annet utnevnt til æresdoktor ved fire internasjonalt anerkjente universiteter i Ungarn, Storbritannia, Bulgaria og Tyskland. I juni 2009 ble han tildelte et æresprofessorat ved Goryachkin-universitetet i Moskva samt utnevnt som ridder av den franske æreslegionen som anerkjennelse for sin innsats som pioner for det fransk-tyske samarbeidet. I november 2013 ble Helmut Claas innlemmet i Hall of Fame of American Equipment Manufacturers (AEM). Et annet høydepunkt var tildelingen av Diesel-medaljen av det tyske institutt for oppfinnelser i 2017.

Personlige priser, for eksempel æresborgerskap i hjembyen hans Harsewinkel, Tyskland, fortjenstmedaljen til den tyske staten Baden-Württemberg, samt fortjenstorden av den franske landbruksministeren, avrunder hans livsverk.

Annonse

Neste artikkel

John Deere leverte flest i oktober