Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fjernstyrer pumpetraktoren

Med et tastetrykk kan Kristian Vinningland skru av kraftuttaket på pumpetraktoren.

Full kontroll: Kristian Vinningland har full kontroll over pumpetraktoren og trenger ikke lenger irritere seg over familiemedlemmer som ikke tar telefonen. Foto: Privat.
Full kontroll: Kristian Vinningland har full kontroll over pumpetraktoren og trenger ikke lenger irritere seg over familiemedlemmer som ikke tar telefonen. Foto: Privat.

Etter mange års erfaring med slepeslangeustyr, har melkeprodusent Kristian Vinningland nå funnet opp noe han har ønsket seg lenge, nemlig fjernstyring av pumpetraktoren.

– Mange jobber aleine og har ikke mannskap på pumpetraktoren og hvis du er så heldig å ha noen familiemedlemmer som sier de skal overvåke pumpetraktoren, er min erfaring at de fort kan finne på noe annet når det har gått et par timer. Hvis du er to kilometer fra pumpetraktoren når du merker at det er gått hull på en slange og pumpevakta ikke tar telefonen, men snarere er fordypet i en bok, soler seg , har fått kaffegjester eller har en eller annen god eller dårlig grunn for å ikke ta telefonen, kan løpeturen tilbake til pumpetraktoren med tunge støvler bli ganske lang og slitsomt. Ikke minst kan en anseelig mengde møkk havne på feil sted innen du rekker å skru av kraftuttaket på traktoren. Det er i slike situasjoner du virkelig skjønner hva slags kapasitet utstyret ditt har, sier bonde, landbruksmekaniker og oppfinner Kristian Vinningland.

Fire kilometers rekkevidde

Han kjøpte en sender med rekkevidde fra to til fire kilometer som han ved hjelp av sin landbruksmekanikebakgrunn nå har fått til å snakke med traktorens eget system, slik at han med et enkelt tastetrykk kan slå av kraftuttaket på pumpetraktoren selv om han er opptil fire kilometer unna. Er det snakk om lengere avstand enn fire kilometer eller fjell mellom fjernkontrollen og det som skal styres, kan man slå av kraftuttaket ved å sende en sms.

Vinningland har brukt mye tid på å kartlegge de ulike traktorene på markedet, men har nå adaptere for alt fra splitter nye traktorer til traktorer fra 70-tallet.

– Jeg lager et ledningsnett som er spesialtilpasset til den aktuelle traktormodellen. Jeg tar av koblingen bak på bryteren på pumpetraktoren og kobler ledningsnettet imellom, sier oppfinneren. Han sier at nye traktorer har systemer som ikke er så glad i at det lages eksterne brytere, men at det ved hjelp av noen releer og motstander går greit å få til fjernstyring av kraftuttaket også i slike tilfeller.

Annonse

Skreddersyr anlegg

Foreløpig har Vinningland solgt rundt 30 anlegg.

– Noen bruker det til pumpetraktoren på slepeslangeutstyret, andre bruker det til traktoren som pumper møkka fra kummen til gjødslingsvogna. En nabo bruker senderen til å fjernstyre kraftuttaket på grøftespyleren sin, forteller oppfinneren. Han har også levert anlegg med flere funksjoner enn å skru av og på kraftuttaket.

– Det mest avanserte anlegget som er levert til nå har åtte knapper som kan styre blant annet kraftuttak, turtall, lessetut og omrøring. Fordi hver kunde har forskjellige behov, kan vi skreddersy senderpanelet i tråd med gårdbrukerns ønsker. Vi leverer også fjernstyring av el-pumper og komplette skap til dette, sier oppfinneren.

Neste artikkel

Valtra T254 er Årets traktor