Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Feirer 100 år med 100 spesialmodeller

Den første Fiat-traktoren ble lansert i 1918, som en følge av første verdenskrig.

På grunn av mangelen på arbeidskraft som følge av første verdenskrig, ble traktoren Fiat Model 702 utvikla og presentert for italienske myndigheter høsten 1918.

Skulle pløye hard jord

Med sin firesylindrede motor, bakhjulstrekk, styrende framaksel, og bærende drivlinje skulle traktoren være i stand til å brukes sammen med en rekke redskaper, og den skulle være spesielt tilpassa pløying av hard jord. Mange åkre hadde nemlig ligget brakk under krigen, og nå måtte alt tas i bruk igjen.

Etter en rekke vellykkede tester, og etter å ha slått alle sine veletablerte konkurrenter i en rekke pløyekonkurranser, ble det året etter produsert tusen eksemplarer, som alle allerede var bestilt av forhandlere. Dette ble starten på Fiats traktor-eventyr, og på mekaniseringen av det italienske landbruket.

Jubileums-konsepttraktor

Som de fleste vet er Fiat-traktorer ikke lenger i produksjon i jubileumsåret 2018. New Holland, som i dag bringer arven etter det italienske merket videre, vet imidlertid å hedre sitt opphav.

Annonse

Under landbruksmessa EIMA i Italia nå i høst sparket de i gang en feiring som skal vare til langt ut i 2019. Her ble det stilt ut en konsepttraktor i Fiat-farger, som skal sendes rundt på ulike europeiske messer det neste året. Traktoren er inspirert av Fiats ikoniske 90-serie, men har også elementer fra dagens moderne New Holland-traktorer. Enkelte likheter kan også finnes mellom konsepttraktoren og New Hollands prototype på en metandrevet traktor.

Gammelt møter nytt: T5.120 er blant modellene som vil komme i et begrenset antall jubileumsutgaver. Foto: produsenten

T5.120 i Fiat-farge

I tillegg til konsepttraktoren lanserer New Holland også en serie på hundre traktorer, kalt Fiat Centenario Limited Edition. Disse hundre traktorene blir å finne i seks forskjellige modellserier, blant annet T5.120, og traktorene blir levert i en metallic-utgave av Fiats terrakotta-farge.

Traktorene får New Hollands løv-emblem i fronten, men også dette blir Fiat-farget. Hver av de hundre traktorene får også et eget nummerskilt, der det vises at de er en del av den spesielle serien.

Neste artikkel

– Jeg har sjeldent blitt så rørt!