Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

–Fastrac er også en landbrukstraktor

Med en toppfart på 70 kilometer i timen, ABS-bremser og full fjæring på begge akslingene er JCB Fastrac noe for seg selv, men likevel en traktor.

-Folk tror at det er en avansert lastebil som bare kan brukes i veitransport, men det er en traktor som lik så gjerne kan brukes på åkeren som noen som helst annen traktor, forklarer regionsdirektør for Skandinavia David Moran i JCB.

Landbrukstraktor

Vi er midt ute i Postman Pat-land på en åker noen kilometer unna JCB sin fabrikk som ligger i Staffordshire, omtredt midt i England. På linje langs åkerkanten står det JCB Fastrac 4000- og 8000-serie traktorer med åkersprøyte, gjødselvogn, rotorharv, dypkultivator, diskharv og tømmervogn. For å nevne noe. Oppi traktorene summer det med franske, australske, amerikanske og norske stemmer. JCB har satt av en hel uke til å vise forhandlere og kunder fra hele verden at denne noe spesielle traktorserien også fungerer utmerket i åkeren og ikke bare etter veien.

-Det er den raskeste traktoren i produksjon. Både 4000- og 8000-traktorene har en topphastighet på 70 kilometer i timen. Begge disse har nok i hovedsak vært en traktor for entreprenør-markedet. Med de nye 4000-modellene, som kom i 2014, og 8000-modellene, som kom i fjor, mener vi imidlertid at dette også har blitt en veldig aktuell traktor for vanlige gårdbrukere, sier Moran.

Beholdt sine særegenheter

På tross av de store oppdateringene har Fastracen beholdt sine særegenheter som har vært kjennetegnet siden den først så dagens lys i 1991: Utvendige skivebremser på hvert hjul, ABS, 50/50 vektfordeling og fjæring både på framakslingen og bakakslingen.

Ellers er det meste nytt, med motor fra Sisu og trinnløs transmisjon fra Fendt. For å gjøre 4000-serien mer aktuell for gårdbrukere, leveres den nå med ferdige hull i ramma for frontlaser.

-Når vi skal bruke frontlasteren er det mulig å stenge helt av den hydrauliske fjæringa på frontakselen. Dette var ikke mulig på tidligere modeller, noe som gjorde det vanskelig å bruke frontlaster på dem.

Annonse

Fastrac har i hovedsak vært en traktor for entreprenør-markedet, men med de nye modellene er den også aktuell for vanlige gårdbrukere, mener JCB.

Hastighet ned mot null

Traktors utsendte fikk, ved hjelp av en av JCBs traktorsjåfører, prøve å flytte på noen paller med en Fastrac 4220 med en Ålø frontlaster . Vario-transmisjonen har mulighet for å skru hastigheten helt ned mot null prosent, noe som gjør den veldig smidig å kjøre med.

Det var også mulig å få prøve en 8330 med ei fem meter bred Dalbo skålharv etter. Hos JCB er det ikke noe å gå seg vill i på effektene; 8330en har en effekt på 330 hestekrefter fra en 8,4 liters Sisu-motor. Traktoren var utstyrt med GPS og autostyring fra Trimble, noe som sammen med den trinnløse transmisjonen gjorde det til en veldig avslappende skyss opp og ned de rimelig bratte bakkene på åkeren.

Ny importør

Turen var arrangert av Rosendal Maskin, som i fjor tok over som importør til Norge etter Lena Maskin. De har tidligere bare håndtert JCB sin store anleggsmaskiner, og landbruksmarkedet er dermed nytt for dem.

-Heldigvis har vi erfaring med å ha vakt opp mot brøyting fra før, så det passer bra å få inn landbruk i tillegg. Sesongene er forskjellige, men behovet er mye likt, mener Dagfinn Sørgård som jobber med teknisk support på JCB hos Rosendal.

De har solgt tre JCBer siden de tok over som forhandler, og vil satse mer inn mot landbruk-segmentet i åra som kommer.

Neste artikkel

Et Icon er født