HCP har utvikla god tradisjon for å samle forhandlere og andre tilknyttede aktører når strategier for framtida skal landes. Tirsdag og onsdag denne uka fant så langt som hele korpset av mannskap veien til markedssjef, Arne Røeds hjemgård i Sylling.
Faglig debatt
Det heter seg at “den som vet best hvor skoen trykker, er den som har den på”. Formålet med grasslåttfestivalen, er først og fremst å drive selgertrening i form av informasjonsutveksling om traktorer og redskap i HCP-porteføljen, men også å skape god debatt rundt hva som må gjøres for å imøtekomme markedet best mulig
– Vi har fått med oss alt fra selgere til mekanikere, hvilket gir samlinga ytterligere faglig tyngde. Forhandlerne våre opererer i et vidt spenn av kundegrupper. Produktporteføljen hos HCP innlemmer maskiner og utstyr for alt fra vaktmestere og anleggsgartnere, til bønder og entreprenører i trange og bratte daler til storgårder på flatbygdene. Av samtlige av våre forhandlere, er det kun to som ikke hadde anledning til å være med på arrangementet. Det at vi møtes for å diskutere hvordan vi best kan imøtekomme og tilpasse oss etter hva vi tror kunden vil etterspørre, er svært nyttig, forteller markedssjef, Arne Røed.
Ute på jordet fikk de oppmøtte prøve traktorer fra Zetor og Deutz-Fahr med grashøstingsredskaper fra Krone.
– Det er stor forskjell på hvor mye erfaring selgerne har med å kjøre traktor. Det blir enklere å formidle løsninger og teknikk når en får prøve utstyret i praksis, fortsetter Røed.
Gode tider for småtraktoren
Sjøl om det bestselgende effektsegmentet i Norge er traktorer med omkring 150 hestekrefter, opplever HCP godt trykk i markedet for kompaktmaskiner og traktorer mellom 70-110 hk.
– Salget av Iseki går særlig bra. Ved utgangen av juli, har vi solgt 20 traktorer av merket. Erfaringsmessig er salget bedre i andre halvår, så vi håper og tror at vi vil selge mellom 40 og 50 Iseki-traktorer i løpet av 2019, forteller Adm.dirk i HCP, Lars Wear.
Iseki har et godt rykte i Norge, og er mer kjent for sin høye kvalitet fremfor å være noen førstekandidat i lavprissegmentet. Allikevel har japaneren retta fokuset mot å tilby billigere modeller med et mindre omfattende utstyrsnivå
– Iseki har med tiden utvikla ei brei portefølje av modeller. Samtlige av modellene vi leverer, er utstyrt med hydrostatisk drift. TLE er et eksempel på en enkel modell til moderat pris. Traktoren er utstyrt med motor på 39 hestekrefter, og kan leveres med ei enkel førerhytte. Samtlige av Isekis traktorer har Stage V-motor, og er derfor rusta for de Vest-Europeiske utslippskrav, fortsetter Wear.
Smidig redkapsløsning med norsk opphav
Den kanskje mest spennende nyheten på Iseki-fronten, er den ombygde parkmaskinen SF370.
– Solberg Maskin i Lonevåg på Osterøy har utvikla ei ny redskapsramme for bruk av ulike sorter redskap foran på maskinen. Klippepanna er fjerna, og løftesylinderen betjener heller ei pendlende triangelkobling hvor en kan montere alt fra åkersprøyte til pallegafler. I tillegg finnes to dobbeltvirkende hydrauliske ventiler tilgjengelig for bruk av utvendige funksjoner.
Så langt er det solgt fem maskiner med den unike konfigurasjonen
– Maskinen egner seg godt for frukt- og bærdyrkere som trenger en kompakt, smidig redskapsbærer med god framkommelighet. SF370 er i tillegg svært stabil, og bør være et godt alternativ til for eksempel en ATV, sier Lars Wear.
Zetor viser spennede nytt
Fra Tsjekkiske Zetor finner vi også en kjekk, liten sak med frontlaster og tett hytte. Traktoren bærer navnet Utilix 45, og skal være en habil konkurrent til blant annet bestselgende Lovol 504. Utilix leveres med motorer på 45 og 55 hestekrefter, og er produsert av det koreanske selskapet Tym. Traktorene har hydrostatisk fremdrift, og ellers det mest nødvendige av funksjoner.
Like spennende er det at Zetor vil presentere sine Proxxima og Forterra med nytt design i årsskiftet 2019/2020. Wear røper også at Zetor nå er i samarbeid med Bosch om få sin egenutviklede motor godkjent etter gjeldende avgasskrav.
Mange muligheter med Deutz-Fahr
HCP Norge opplever økt interesse for Deutz-Fahrs D5-serie. 5080 Eco-line ble i 2018, importørens mest solgte modell fra Deutz-Fahr. 5080 er en kompakt, enkel traktor med mekanisk vendegir og hydraulikkbetjening. Nå ligger det imidlertid an til at HCP vil satse hardere på alternativet K-Line. Rent fysisk er Eco-Line og K-Line samme traktor, men sistnevnte har et vesentlig oppgradert førermiljø med blant annet bedre lydisolering, knappebetjening av firehjulsdrift og sperre, samt tiltbart dashboard.
G.GS-modellene i D5-serien byr også på nyheter. Foruten et nytt design, får nå traktorene fronthydraulikk fra Sauter og ny hyttefjæring. Et annet sentralt moment, er at traktoren ikke krever AdBlue. Modellen som ble demonstrert under arrangementet, 5110 G.GS, leveres som standard med clutchfritt vendegir, 20+20 powershift-girkasse, Stop&Go-funksjon med turbin/hyraulisk clutch kalt SenceClutch, skivebremser i framakselen, tilhengerbrems og hydraulisk utskytbar trekkrok. Som DeLuxe-versjon, leveres traktoren med blant annet 30+30-giring, EHR-betjening, utvendig PTO-betjening, luftsete og aircondition.