Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fabrikkmontert sentralsmører på John Deere

Smører både traktor og redskap.

Foto: Morten Damsgaard
Foto: Morten Damsgaard

Sentralsmøringsanlegg er vi vant til å se montert på anleggsmaskiner og redskaper, som for eksempel rundballepresser.

John Deere har nå tatt skrittet ut og leverer nå integrerte sentralsmøringsanlegg direkte fra fabrikk. Systemet har fått navnet Smart AutoLube og vant sølvmedalje på Sima Innovation Awards i år. I første omgang smøresystemet bli tilgjengelig på traktorer i 6R-serien, men gir ikke bare mulighet for smøring av traktorens smørepunkter. Det samme systemet kan brukes til å smøre for eksempel på rundballepressa som henger bak på traktoren.

Når smøresystemet er klart for Norgeslansering er ikke fastsatt forteller Tore Glærum, produktsjef for John Deere i Felleskjøpet Agri.

–Vi har allerde fått noen forespørsler om når vi kan levere, men forløpig har den ikke dukket opp i skreddersømmen på våre nye traktorer.

LES OGSÅ: Kompakte og kraftfulle nyheter fra John Deere

Justeringsmuligheter

Hvis man ønsker å gjøre endringer på mengden fett, eller hvor ofte hvert smørepunkt skal smøres, får man opp en egen meny i traktorens CommandCenter terminal. Der kan sjåføren velge mellom tre forskjellige smøremodus, der valgene enten er automatisk, egendefinert eller manuelt modus.

Annonse

Den sistnevnte kan brukes til å tvangskjøre sentralsmørersystemet og kan benyttes etter at maskinen er vasket grundig, for å forhindre at fuktighet blir liggende på utsatte plasser. For automatisk smøring av redskapen krever det et ISOBUS-klart redskap, som kan sende informasjon til styreenheten i traktoren. Systemet skal også ifølge produsenten gi signal om at smøremiddelnivået er for lavt, og om at et smørepunkt ikke har fått fett.

Også mulighet for å smøre redskapen. (Foto: John Deere)

Dokumenteres i JDlink

For hver gang maskinen smøres, enten i automatisk eller manuelt modus, blir dette dokumentert, slik at om det har oppstått en feil eller et havari i forbindelse med smøring, kan verkstedet gå tilbake i loggen for å få oversikt over når det aktuelle smørepunktet sist ble smurt. John Deere argumenterer for at systemet vil ha en positiv effekt på maskinens forventede levetid, servicekostnader og videresalgsverdi.

LES OGSÅ: John Deere lanserer kjørespak i nye 6250R

Neste artikkel

Agribumper kommer med verktøykasse