Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Elektrisk traktor hos Nibio

Skal lede an i fullelektrisk flåte.

Nibio, norsk institutt for bioøkonomi, har nylig fått levert en fullelektrisk traktor til sin avdeling på Apelsvoll på Toten. Der jobbes det med presisjonsjordbruk, og traktoren skal jobbe tett sammen med deres elektriske redskapsbærer.

Åtte timers bruk

Annonse

Traktoren, som er bygget i California, ser ut som en helt tradisjonell, liten, eldre traktor, slik vi kjenner dem godt fra før. Forbrenningsmotoren er imidlertid bytta ut med en en elektrisk motor og batterier. Kreftene fra motoren overføres til ei “vanlig” mekanisk girkasse, og videre ut til bakhjula. Toppfarta er på cirka 30 kilometer i timen.

Motorkrafta kan også ledes ut til en kraftoverføringstapp bak, som fungerer med en hastighet på opptil 540 omdreininger i minuttet. Traktoren skal ifølge produsenten kunne levere opptil 50 hestekrefter. Ved arbeid der man benytter seg av cirka 30 hestekrefter, vil batteriet kunne vare i opptil åtte timer.

Leder an

Traktoren, som veier cirka to tonn og kan løfte inntil 450 kilo på de bakmonterte, elektriske trekkstengene, skal jobbe tett sammen med Nibios elektriske redskapsbærer. Under en pressevisning på Apelsvoll ble tospannet vist fram slik det er tenkt å brukes. Traktoren, med en fører ombord, kjører foran, mens redskapsbæreren følger lydig etter. Under demonstrasjonen kjørte man med en visuell forfølgelse, ved hjelp av et kamera på redskapsbæreren. Med tiden ønsker man å bruke GPS, slik at redskapsbæreren kan gå i et spor ved siden av traktoren, og gjøre tilsvarende jobb som traktoren.

Neste artikkel

Valtra reduserer karbonavtrykket