Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Driver redskapen med strøm

Fendt lanserer standarduttak for 48 volt.

Fendt skriver i en pressemelding at de gjennom mange år har bygget seg opp som et navn å regne med innen elektrifiseringen av landbruket, og at de nå vil lage en standard for tilkobling av elektrodrevne redskaper på traktorer.

De henviser blant annet til Agritechnica i 2013, da de lanserte traktoren Fendt X Concept. Konseptet var at en Fendt-traktor hadde fått satt inn en generator mellom motoren og girkassa, som produserte 700 volt, og opptil 130 kW. Planen var også den gang å bruke strømmen til å drive redskaper, som for eksempel river eller slåmaskiner.

Også 12-volt

Målet med den nye 48-volts tilkoblinga er ifølge Fendt å tette gapet mellom det tradisjonelle 12-volts-systemet, og det før omtalte 700-volts-systemet. I første omgang ser de for seg systemet på store og mellomstore traktorer.

Annonse

Generatoren som produserer 48 volt vil ta plassen til den tradisjonelle 12-volten, og vil ha reimdrift. Behovet for 12-volt til traktorens normale elektriske funksjoner vil bli dekket ved at en transformator omdanner 48 volt til 12 volt. 48-volts-systemet vil ifølge Fendt kunne levere opptil 10 kW til redskapen.

Tredje kraftkilde

Med dette systemet vil Fendt introdusere en tredje kraftkilde for traktorredskap, i tillegg til hydraulikk og kraftoverføringsaksel som vi kjenner godt fra før. De mener at tilkoblingen vil bli enklere og mer trygg med el-kontakta enn med de to ovennevnte. I tillegg skal redskapene kunne styres mer presist ved bruk av strøm. For eksempel kan ei rive ha én motor for hver enkel rotor, slik at omdreiningshastigheten kan styres individuelt.

Neste artikkel

Martin (18) var raskest på Agroteknikk