Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Dette er Danish Agros nye Claas-team i Norge

Henter fem nøkkelpersoner fra Lantmännen Maskin.

Lars Ahrens (fra venstre) fra Claas og Jens Skifter fra Danish Agro er godt fornøyd med rekrutteringen av Torstein Simengård, Jan Roar Nordal, Erik Bakke, Ann-Kathrin Finskud og Bjørn Tønsberg. Kvintetten er de første ansatte i Norwegian Agro Machinery, der Jens Skifter er sjef. (Foto. Espen Syljuåsen)
Lars Ahrens (fra venstre) fra Claas og Jens Skifter fra Danish Agro er godt fornøyd med rekrutteringen av Torstein Simengård, Jan Roar Nordal, Erik Bakke, Ann-Kathrin Finskud og Bjørn Tønsberg. Kvintetten er de første ansatte i Norwegian Agro Machinery, der Jens Skifter er sjef. (Foto. Espen Syljuåsen)

Det danske samvirkeselskapet Danish Agro er fra 1. oktober importør av Claas i Norge. For å ta hånd om utfordringer de har begitt seg ut i stiftet danskene datterselskapet Danish Agro Machinery Holding, der de tidligere i våres rekrutterte Claas-veteran Jens Skifter inn i lederrollen. Skifter har nå gjort sine første ansettelser også i Norge, fem nøkkelpersoner er nemlig hentet fra Claas-organisasjonen i Lantmännen Maskin.

50 år med Claas-kompetanse

- Vi er glade for å ha alle om bord, erklærer Skifter, som i dag samlet kvintetten for å ha møte med Claas sin eksportsjef med ansvar for Norge, Lars Ahrens.

- For oss er det viktig å ha kunnskap om bord, og mange av dem jeg sitter med rundt bordet her var jeg i kontakt med allerede for ti år siden, da vi introduserte Claas traktor i Norge. Det er artig å se at så mange fortsatt er med i teamet, uttaler Ahrens.

At det er snakk om rikelig med Claas-erfaring viser seg raskt når vi tar runden rundt bordet:

Bjørn Tønsberg har vært med siden 2001, Erik Bakke kom samme året som traktorene, i 2006, Torstein Simengård har vært med siden 2007 og Ann-Kathrin Finskud og Jan Roar Nordal startet sin karriere i Lantmännen Maskin i 2008.

Satsningsvilje avgjørende

Jan Roar Nordal viderefører sine arbeidsoppgaver som ettermarkedssjef for Claas. Her blir det få endringer, annet enn at forhandlernettet kobles tettere på Claas via nettbaserte systemer, slik at de kan bestille deler direkte fra fabrikkene i Tyskland og Frankrike. Parallelt er Danish Agro på utkikk etter en lokasjon i Sverige for å bygge et hoved-delelager for Norden, men det kommer uansett i tillegg til direkteleveransene.

- Målsetningen er at tilgangen skal bli bedre. Tidligere har man ikke ønsket å ha direkte levering, alt har gått gjennom Sverige. Det viktige nå er at mest mulig går direkte, uttaler Jens Skifter.

LES OGSÅ: Claas korter ned veien ut til kundene

Nordal på sin side verdsetter de nye eiernes initiativer og satsingsvilje.

- Det som var viktig for meg, i tillegg til at Claas er en solid produsent, det var at den nye importøren var villig til å bruke midler og satse. Det ser vi at de gjør, og det var tunga på vektskåla for meg.

Holder seg til tresker

Tresker-veteran Bjørn Tønsberg fortsetter ikke uventet i kjent spor.

- Jeg får lov til å fortsette med store hjul foran og små hjul bak. Det må jeg bare holde på med, erklærer Tønsberg,

- Du har vel i grunn gitt opp å lære noe nytt, skyter kollega Nordal inn fra sida, til stor latter fra hele gjengen.

Ambisjonene er som før, å opprettholde posisjonen som markedsleder med 35-40 prosent. Tønsbergs karriere er intet mindre enn 42 år med høstemaskiner, først 27 år i Eikmaskin, deretter 15 år i Lantmännen med Claas.

Traktor og redskap sammen

Erik Bakke fortsetter som servicesjef for traktor, et ansvar han har hatt siden Claas introduserte traktorene sine i Norge.

- Jeg har 10 årsjubileum i år. Før det jobbet jeg for Case Norge i 32 år. Da Case Norge ble overtatt av LMB (nå Lantmännen Maskin) var jeg med på lasset der. Nå blir jeg med som nissen på lasset igjen, smiler Bakke, som legger til at han i perioden fra 1993 til 1997 jobbet med Claas høstemaskiner hos LMB.

Yngstemann i teamet heter Torstein Simengård og har de siste årene fokusert på Claas sine grasmaskiner. Tidligere kombinerte han dette ansvaret med traktorer, og denne kombinasjonen returnerer nå i en overgangsperiode.

- Fra 1. oktober skal jeg ha hovedfokus på traktor, være salgs- og produktansvarlig for det. Så får vi se når det kommer flere inn i teamet, sier Simengård, som har en karriere i A-K maskiner før han kom til Lantmännen.

Mål om 10 prosent markedsandel

Simengård mener den nye konstellasjonen mellom Danish Agro og Claas er positivt for framtida.

- Danish Agro og Claas er en god match. Vi har vært og besøkt Danish Agro en gang og vi fikk et solid førsteinntrykk. De er en profesjonell og solid geskjeft, mener Simengård, som også er glad for at Jens Skifter fikk dansk arbeidsgiver.

- Det har vært mye usikkerhet. Hadde det kommet en ny leder som skulle bli kjent med oss, forhandlerne og landet, hadde det tatt tid. Nå kommer vi til dekka bord, Jens har et voldsomt nettverk i hele Skandinavia. Dette må jo bli bra!

Annonse

Som traktoransvarlig får Simengård bære oppgaven om å øke Claas traktor sin markedsandel i landet.

- Om fem år skal vi ha 10 prosent markedsandel, oppgir Skifer.

Holder i trådene

Eneste kvinne i teamet er Ann-Kathrin Finskud, som er den første av de fem som starter før 1. oktober.

- Noen må styre logistikken, så det blir meg, smiler Finskud, som starter i sin nye jobb 1. august.

- Logistikk og administrasjon er blodomløpet i alt vi driver med. Uten koordinering av transport, bestillinger, mottak, fakturering og så videre blir det bare krøll. Ann-Kathrin har den viktigste jobben, konkluderer resten av teamet.

Før hun startet hos Lantmännen Maskin for åtte år siden jobbet Finskud i importavdelingen til logistikkselskapet Schenker.

Komplementerer med redskaper

Som Simengård er inne på kommer teamet trolig til å vokse ytterligere, men noe fastsatt mål for antall ansatte vil ikke Jens Skifter ut med.

- Teamet skal bli så stort at vi kan fokusere på det vi skal, så stort at vi kan ha et forhandlernett over hele Norge. I framtiden skal vi også se på andre produkter enn bare Claas, slik at vi sikrer at våre forhandlere har et produktprogram kan leve av, forteller Skifter.

På traktor, tresker og gras er de imidlertid kompromissløse, der gjelder kravet om full eksklusivitet.

- Alt annet kan man komplementere, det er det jobber vi med å få på plass fram til 1. oktober.

LES OGSÅ: Raskere Claas-overgang i Sverige

Nyheter på løpende bånd

I første omgang har Norwegian Agro Machinery blitt registrert med adresse på Hønefoss, ettersom Danish Agro Machinery allerede driver virksomhet med vitaminer og mineraltilskudd der. Det er imidlertid ikke der kvintetten får sitt arbeidssted, det planlegges nemlig på Romerike ett sted. Der de Skifter og Norwegian Agro Machinery til slutt velger å slå seg ned vil det også bli en Claas-forhandler, eid av danskene selv.

Ambisjonene for selskapet er å omsette for 400 millioner det første driftsåret, som Skifter tilpasser Claas sitt avvikende regnskapsår fra 1. oktober til 30. september. Inkludert i tallet er både import- og egen forhandlervirksomhet.

- Hele Danish Agro-konsernet vil ligge tett på 50 milliarder kroner i omsetning. Målsetningen er at maskin skal være 8-10 prosent av årlig omsetning, Samlet har Claas-omsetningen i Danmark, Sverige og Norge vært på om lag 1,2 milliarder kroner, regnet ut i markedet, oppgir Skifter.

Skifter er for øvrig trygg på at de innen 1. oktober kommer til å havne på 22 forhandlere, et mål de tidligere i våres uttalte med dertil hørende rykter og spekulasjoner.

- Det vil komme nyheter på løpende bånd framover, lover Skifter.

LES OGSÅ: Danish Agro sikter mot 22 forhandlere

LES OGSÅ: Jens Skifter går fra Claas til Danish Agro

LES OGSÅ: Lantmännen legger ned i landene pilene peker oppover

Neste artikkel

Parallellimport av Kivi-Pekka