Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Dansk John Deere-forhandler tilbyr førerløs-system

Førerløse traktorer på opptil 400 hestekrefter er en mulighet hos Semler Agro allerede til våren 2018, og John Deere-forhandleren tror på et fornuftig marked for teknologien.

Prøvekjøring: Semler Agros John Deere 8320R med førerløs-systemet fra Precision Makers i drift på et jorde i Danmark. (Foto: Morten Damsgaard)
Prøvekjøring: Semler Agros John Deere 8320R med førerløs-systemet fra Precision Makers i drift på et jorde i Danmark. (Foto: Morten Damsgaard)

I den travle skuronna, hvor det falske såbedet gjerne skal lages like etter at treskeren er ferdig, eller i den travle våronna, hvor det både skal harves og såes på én gang, kan det allerede fra neste år utføres av én sjåfør som kjører med to traktorer om gangen.

Teknologien for førerløse traktorer har vært til stede lenge, og det kjører allerede en førerløs traktor rundt i en plantasje på Fyn, men vi har ennå ikke sett systemet til plug-and play på større traktorer i Danmark - helt til nå.

- Siden vi overtok importen av nederlandske Precision Makers i begynnelsen av året, har vi jobbet med å få en John Deere 8R-serie til å bli førerløs, og det har nå lyktes, forteller Morten Skau Foged fra Semler Agro Solutions.

Skal arbeide i team

Systemet fra Precision Makers er bygget opp slik at det bruger en lang rekke informasjon fra sensorene som John Deere fra før bruker til autostyringen på traktoren.

- Det betyr at systemet mer eller mindre er plug and play, da vi kun monterer en scanner foran traktoren som vil registrere objekter, så traktoren ikke kjører ned noe eller noen. I tillegg må det monteres en terminal i traktoren, som har de nødvendige controllerne, som snakker sammen med styresystemet på John Deere-traktoren, forteller Morten Skau Foged.

Han påpeker at traktoren også må ha trinnløs transmisjon, da hele traktoren skal styres elektrisk fra de nødvendige controllerne i Precision Makers-terminalen.

Når man kjører på jordet tegner man ganske enkelt jordet opp i terminalen, og traktoren beregner selv ruten, ut fra informasjoner om redskapet, hastigheten, motoromdreininger, og andre parametre, og deretter er traktoren klar til å begynne arbeidet.

- Rent lovgivningsmessig er det dog et krav, at traktoren skal arbeide i team med levende mennesker, og det er også én av grunnene til at vi legger opp til arbeidsoppgaver hvor det uansett er to traktorer på marken, som for eksempel det falske såbedet om høsten, som nå kan utføres mens det treskes.

Se Maskinbladets video av systemet i bruk. Saken fortsetter under videoen.

Med fjernbetjening

Når arbeidet på jordet først starter, kontrolleres traktoren fra en fjernbetjening hvor den kan startes og stoppes.

- Traktoren gir beskjed ved hjelp av SMS hvis den stopper, når den er ferdig, eller hvis det skjer noe uventet.

Annonse

Hvis det skulle komme noe tett innpå på traktoren, enten en person, eller et annet kjøretøy, så vil scanneren i fronten på traktoren sørge for at den stopper opp.

- Scanneren måler i et område som er en meter bredere enn redskapen på hver side, samt opptil 25 meter foran scanneren, som har forskjellige soner. Den siste sonen, nærmest traktoren, er en stop-sone, hvor traktoren stoppes hvis det kommer noe innenfor denne sonen.

Morten Skau Foged forteller at systemet kommer til å koste et sted mellom 350.000 og 400.000 danske kroner.

Scanner omgivelsene: Morten Skau Foged foran scanneren som hele tiden overvåker området foran traktoren. Traktoren stopper opp om noe eller noen kommer innenfor en viss radius. (Foto: Morten Damsgaard)
Scanner omgivelsene: Morten Skau Foged foran scanneren som hele tiden overvåker området foran traktoren. Traktoren stopper opp om noe eller noen kommer innenfor en viss radius. (Foto: Morten Damsgaard)

Allerede salgsklar

Systemet er allerede klart til salg, og Semler Agro forventer å vise det til de første interesserte kundene allerede innen nyttår.

- Realistisk er vi klar til å kjøre på jordet med de førerløse traktorene, så snart været tillater det. Inntil videre er systemet utviklet til 8R-serien, men vi arbeider videre med de øvrige traktorene i John Deeres produktprogram med trinnløs AutoPowr-transmission i 6R- og 7R-serien.

- Vi har tro på at det er et marked for denne teknologien, og ikke bare innenfor John Deeres egne traktorer, da vi i fremtiden også får mulighet til å montere systemet på andre merker.

På spørsmålet om Morten Skau Foged tror på at fremtiden innenfor førerløse traktorer blir de større eller mindre enheter svarer han at han tror på at det er plass til begge størrelser:

- Jeg tror at de store jordbruksbedriftene lett kan finne oppgaver hvor det vil være en fordel å ha førerløse traktorer på opptil 400 hestekrefter, mens det andre steder vil være en fordel å ha flere små førerløse enheter som arbeider sammen på jordet.

LES OGSÅ: Lanserer førerløs traktor

LES OGSÅ: VIDEO: Førerløse traktorer fra CNH

LES OGSÅ: VIDEO: Laster tømmer med VR-briller

Neste artikkel

Stortraktoren – fra 50 til 500 hk