Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Cross og pulling på Kirkenær

Kirkenær Farmpower Weekend 2017

Det blir godt med svartrøyk på Kirkenær lørdag 17. juni (Foto: Anders Baardseth)
Det blir godt med svartrøyk på Kirkenær lørdag 17. juni (Foto: Anders Baardseth)

Lørdag 17. og søndag 18. juni inviterer Traktorcross.no til årets Kirkenær Farmpower Weekend. Denne helgen blir det både traktorpulling, veterantraktorpulling, gardenpulling og traktorcross i flere ulike modifiserings- og vektklasser.

Traktorpullingen vil foregå ved Gruehallen på lørdagen, og vil omfatte klassene standard og sport i til sammen syv vektklasser, fra 3,5 til 12 tonn. I standardklassen er det vanlige landbrukstraktorer som skal til pers foran bremsevogna. I sportsklassen kan det delta standardtraktorer som er kraftig trimmet, og som i noen tilfeller har en effekt på over 1000 hestekrefter!

Veteranene drar tungt

Søndag er det veteranenes tur til å måle krefter. Da stiller gammeltraktorene opp i klassene veteran, oldtimer light og oldtimer heavy. Førstnevnte er for traktorer med årsmodell 1950 eller eldre, mens de to sistnevnte er for traktorer med årsmodell 1951-1970. Klassene light og heavy består av traktorer på henholdsvis under 2300 kg og mellom 2300 og 3500 kg.

Både i traktorpulling og veterantraktorpulling får alle deltakere mulighet til å kjøre to drag med bremsevogna. De som klarer å dra vogna over hele banen, en såkalt «full pull», går direkte til finalen. Dersom ikke tilstrekkelig mange klarer full pull, er det de som har trukket lengst som går til finalen.

Parallell-løp med traktor

Også i traktorcross skal det gjennomføres konkurranser på søndagen. Her konkurreres det i klassene standard, modifisert og dame. Dameklassen kjøres etter reglene for standardklassen, og ble opprettet for å øke interessen for traktorcross blant jentene. Det har vært vekslende antall påmeldte i klassen, men leder for Traktorcross.no, Ole Mathias Rønaasen, håper at klassen vil ta seg opp.

- Det har vært varierende deltakelse i dameklassen, men vi har likevel gjennomført den på hver eneste konkurranse siden vi startet den. Vi har et håp om at flere jenter vil stille til start i traktorcross i fremtiden.

I traktorcross kjører to og to traktorer i hver sin parallelle løype, der både fart, smidighet og føreregenskaper blir satt på prøve. Deltakerne skal komme seg fortest mulig gjennom løypa, men må gjennomføre ulike øvelser underveis.

Annonse

Påmeldingsfrist for alle konkurransene er 8. juni, og man finner mer informasjon på traktorcross.no.

Omorganisering i 2013

Traktorcross.no ble stiftet som egen organisasjon i 2013, etter at medlemmer fra Grue Bondelag og Grue Bygdeungdomslag hadde arrangert traktorcross-konkurranser siden 2010. Ole Mathias Rønaasen forteller:

- Det ble etter hvert ganske stort dette. Særlig pulling-delen ble fort omfattende, og ikke minst ble det et stort behov for skjerpede sikkerhetstiltak når traktorene ble tyngre og kraftigere. Vi bestemte oss for at en egen organisasjon var den rette veien å gå, og nå er vi tilknyttet Norges Traktorpullingforbund. Det gir oss blant annet bedre muligheter for erfaringsutveksling, og har bedret forholdene for oss som arrangør.

Traktorcross.no har i dag i underkant av 100 medlemmer, og arrangerer flere ulike traktorsportsbegivenheter hvert år.

LES OGSÅ: Traktorcross på isen i Gudbrandsdalen

Neste artikkel

Lanserer førerløs traktor