Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

CNH lanserer 3D-printa reservedeler

En revolusjon for maskinproduksjonen?

CNH kan med sin satsning på 3D-printa maskinkomponenter innlede en ny tidsalder for traktorproduksjonen. Foto: CNH
CNH kan med sin satsning på 3D-printa maskinkomponenter innlede en ny tidsalder for traktorproduksjonen. Foto: CNH

CNH, produsenten bak traktorene Case IH og New Holland, streber til enhver tid mot å strømlinjeforme produksjonsprosessene ved sine fabrikker.

Teknologisk kvantesprang

CNH skriver i en pressemelding at de nå er blant de første som tar bruk 3D-printere for produksjon av komponenter og reservedeler for landbruksredskaper. Dette hevder selskapet gir nye muligheter for raskt og enkelt å kunne tilby kunden avanserte reservedeler i hele produktets levetid, uten ressurskrevende maskinering og omfattende serieproduksjon.

Ved at de nå lanserer sine første 3D-printa reservedeler mener de også gir eneffektiv og miljøvennlig produksjon. Komponentene designes først digitalt, før 3D-printeren bygger delen lag for lag av foreskrevet materiale ved datastyring.

Teknologien gjør det mulig å produsere selv avanserte deler i mindre kvanta, på kort tid og med et minimum av ressurser, heter det i pressemeldingen.

CNH er produsenten bak traktormerkene Case IH og New Holland. (Arkivfoto: Traktor)
CNH er produsenten bak traktormerkene Case IH og New Holland. (Arkivfoto: Traktor)

Effektivt og bærekraftig

Annonse

3D-printing av maskindeler har en rekke fordeler. I motsetning til tradisjonell maskinering hvor store deler av materialet fjernes fra råmaterialet, for eksempel ved utfresing av splines i en aksel, bygges 3D-printa deler lagvis. Dette medfører betraktelige besparelser i materialbehov, og mengden avfall reduseres tilsvarende.

Prosessen fra datafil til ferdig produkt skjer på rekordtid; printet er gjort på mellom 24-36 timer under optimale forhold. Reduksjonen i materialkostnad, kombinert med raske leveranser gir god totaløkonomi for kunden og ikke minst miljøet. 3D-printing er ytterligere ressursbesparende grunnet lav energiforbruk i produksjonen. På sikt er det også et mål å åpne for lokale produksjonssteder.

Foto: CNH Industrial Kina
Foto: CNH Industrial Kina

Dreiebenken - moden for historiens skraphaug?

De første reservedelene for landbruksutstyr som nå slippes fra produksjonen, er laget av plast. CNH driver omfattende tester og forsøk som på sikt vil muliggjøre produksjon av komponenter i metall.

CNH skriver at de har sterkt fokus på at bruk av den nye teknologien ikke medfører noen kvalitetsforringelse. Samtlige 3D-printede komponenter må bestå de strengeste tester og krav, tilsvarende konvensjonelt produserte reservedeler fra CNH.

Målet er på sikt å produsere et komplett spekter 3D-printa deler for ulike typer maskintyper. Dette vil være et solid utgangspunkt for grundige analyser av komponentenes kvalitet, både hva angår holdbarhet og toleranse for harde påkjenninger.

Om fremoverlente CNH lykkes med sine planer, kan vi stå foran en revolusjon i landbrukets maskinproduksjon.

Neste artikkel

Puma fortsetter kjøret i Danmark