Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Claas korter ned veien ut til kundene

Forhandlere kobles direkte mot Claas sentralt.

Jens Skifter gikk tidligere i vår fra Claas til Danish Agro, der han får ansvar for å etablere nye distribusjonskanaler for Claas i Norge, Sverige og Danmark. (Foto: Claas)

Når Danish Agro overtar importen av Claas blir det kortere mellom kundene og Claas i Tyskland. Det lover Jens Skifter, administrerende direktør i det netop nyetablerede Danish Agro Machinery Holding A/S. Hans umiddelbare oppgave blir å etablere den nye distribusjon for Claas i Danmark, Norge og Sverige, når Danish Agro overtar importen av Claas for hele Skandinavia fra svenske Läntmannen Maskin, etter at sistnevnte sa opp samarbeidet i oktober 2015.

- I Norge og Sverige skjer det allerede i løpet af 2016, mens det ennå er for tidlig å si når vi overtar Claas i Danmark, forteller Jens Skifter, som legger til at det i en overgangsperiode i Sverige vil være parallellimport mellom Lantmännen Maskin og dem.

Moderne kommunikasjon

Han forteller dog at kundene vil kunne merke at Claas kommer enda tettere på, når Danish Agro overtar forhandlingen.

- Innenfor salg, service og reservedeler blir det en enda bedre kommunikasjon direkte mellom forhandlere og fabrikkene i Tyskland og Frankrike, da alle forhandlere kobles direkte opp på Claas-nettverkene, så langt det er teknisk mulig.

Hvis det eksempelvis kommer en utfordring med en maskin, så kan forhandlerens servicemekaniker koble seg opp på Claas-nettverket, og se om en lignende utfordring kanskje har vært gjeldende i enten Tyskland, Frankrike eller kanskje et helt annet land.

- Hvert land kobles så langt det er mulig direkte til de 27 ulike online-systemer som finnes, og det legges opp til å utnytte de positive muligheter som ligger i moderne kommuniksjonverktøy i 2016, for å sikre hurtige reaksjoner og en åpen kommunikasjon med Claas, forteller Jens Skifter.

Det samme gjelder reservedeler. I stedet for at reservedelene til det norske markedet skal komme fra Läntmannen Maskins lager i Malmø blir det i fremtiden fra sentrallageret i Tyskland, hvor også Belgia og Nederland forsynes fra direkte.

- Avstandsmessig er det ikke lengre til Danmark enn til Sør-Tyskland til eksempel - samtidig er det nå et mellomledd mindre, og dermed kan de norske Claas-forhandlere betjene det norske markedet optimalt i fremtidens struktur, forteller Jens Skifter.

Enhetene i landbruket blir større

I Norge har Skifter uttalt at de sikter seg inn mot 22 forhandlere, men noe mer konkret hvordan de skal nå dette ønsker han ikke uttale seg om. I Danmark har Claas hatt et eksklusivt forhandlernett i tre år, og samtlige disse er privateid. Hvordan overgangen her skal bli, ligger også fram i tid, men Skifter legger vekt på at Danish Agro ikke har til hensikt å kaste ut de eksisterende forhandlerne ut av deres butikker, for selv overta Claas-forhandlingen i deres område.

- Det er klart at det på sikt vil skje en fortsatt utvikling av Claas-forhandlere i Danmark, men det gjelder jo alle merker. Dansk landbruk utvikles i retning av større enheter, og dermed blir færre maskinhandlere en konsekvens av det, forteller Jens Skifter og påpeker at Danish Agro ser positivt på å delta i den prosess hvor det kanskje i nærmeste fremtid skal skje et generasjonsskifte, og hvor det kanskje ikke er noen til å ta over. Vi vil for alt i verden beholde den ekspertise og erfaring som sitter hos de danske Claas-forhandlere.

Claas er med tett på hele veien

Annonse

Ikke mange vet at Claas ikke bare er produsent av landbruksmaskiner, men også eier mange maskinforretninger. Faktisk er Claas verdens største maskinhandler:

- Claas eier delvis eller helt en del av forhandlerne i Tyskland, og store deler av England. I Frankrike dreier det seg om cirka en tredjedel av utsalgsstedene, som Claas direkte eier, forteller Jens Skifter, som dermed påpeker den store innsikten Claas har i forhandlerleddet.

- De færreste vet nok eller tenker over hvor langt det egentlig er fra en traktor forlater fabrikken, til den tas i bruk hos kunden i eksempelvis Danmark. Foruten den fysiske avstanden så skal traktorens gjøres klar, manualer og tekster skal oversettes, og det skal holdes kurs og undervisning til de menneskene som skal servicere traktoren. Men Claas vet hva det handler om, da de er med hele veien fra rå støpejern, til traktoren startes opp hos kunden.

Jens Skifter forteller at Danish Agro ogs vil benytte denne erfaringen når den kommende tilværelse som maskinhandler står på CV-en.

Han kan også fortelle at Claas Bordesholm, som er en stor tysk Claas-forhandler, i fjor ble kåret til årets forhandler av en rekke tyske fagmagasiner. Forhandleren har seks utsalgssteder og foruten Claas, forhandles det blandt annet Samson, Väderstad, Horsch, Köckerling og Rabe.

LES OGSÅ: Danish Agro - en ny aktør i det norske maskinmarkedet

LES OGSÅ: Danish Agro sikter mot 22 forhandlere i Norge

LES OGSÅ: Claas-importør på plass, men hvem skal selge

Neste artikkel

Parallellimport av Kivi-Pekka